Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

dna, ilma, ympäristö-dna, genetiikka

Biologit keräävät dna:ta ilmasta

Pesäkolojen, luolien ja käytävien ilmassa leijuu paljon dna:ta. Sen avulla on mahdollista löytää piileskeleviä ja tuntemattomia eläimiä.

Shutterstock

Kasvi-, eläin- ja ihmislajien valmistusohjeet on kirjoitettu dna:han.

Luonnossa on paljon dna:ta, jota kutsutaan ympäristö-dna:ksi. Näytteitä kerätään vedestä rutiininomaisesti tutkimustarkoituksiin.

Nyt on alettu kerätä ympäristö-dna:ta myös ilmasta. Asialla ovat Lontoon Queen Mary -yliopiston tutkijat.

Tutkimuskohteena kaljurottien luolat

Tutkijat halusivat selvittää, voidaanko ympäristö-dna:n avulla määrittää, mikä eläin esimerkiksi pesässä elää, ennen kuin siitä on tehty havaintoakaan.

Koe-eläinten – kaljurottien eli -myyriköiden – maanalaisten käytävien ilmasta löydettiin sekä ihmisten että eläinten dna:ta. Tulosta voidaan pitää ympäristö-dna-tutkimuksen läpimurtona, sillä se osoittaa, että analysointitapaa voidaan soveltaa laajasti luonnossa.

Harvinaisia tai tuntemattomia lajeja esiin

Tutkijat uskovat, että ilmasta löytyvä ympäristö-dna auttaa paikantamaan esimerkiksi häviämisvaarassa olevia tai muuten harvinaisia eläimiä ja kartoittamaan vieraslajien leviämistä määräalueella.

Eläinten dna päätyy ilmaan niiden syljestä ja kuolleista ihosoluista. Parhaillaan selvitetään, kuinka kauas ja kauan ympäristö-dna voi liikkua ilmassa ja millainen vaikutus tilan, kuten luolan, koolla on ympäristö-dna:n määrään.

Seuraavaksi aletaan etsiä eläinperäistä ympäristö-dna:ta ulkoilmasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota