Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 myyttiä dna:sta

5 myyttiä: ET ole perinyt yhtä monta geeniä äidiltäsi ja isältäsi

Et ole perinyt yhtä paljon geenejä molemmilta vanhemmiltasi, ja sinulla on varmastikin vähemmän yhteistä sisarustesi kanssa kuin luulet. Sen sijaan pääsi, raajasi ja suolesi ovat rakentuneet täsmälleen saman dna:n pohjalta.

Shutterstock

Myytti 1: Aivot ja suoli

Luulo: Aivo- ja suolisoluilla on erilaisista muodoistaan ja tehtävistään huolimatta täysin sama perimä.

Kehosi koostuu yli 37 biljoonasta solusta, ja kaikki ne on rakennettu saman ohjekirjan mukaan.

Ohjeet sisältyvät perintöainekseesi, dna:han, ja ne on kirjoitettu siihen miljardeja niin sanottuja emäspareja vastaavilla kirjaimilla. Ohjeet pätevät, vaikka toiset solut ovat pitkiä ja haarakkeisia, toiset taas lyhyitä ja kulmikkaita, osa soluista välittää sähköimpulsseja aivoissa, osa puolestaan siirtää ravintoa suolesta vereen.

Samasta geneettisestä koodista syntyy yli 200 solutyyppiä.

5 myyttiä dna:sta

.

© Shutterstock

Samaan tapaan kuin säännöt ohjaavat tietokoneohjelmaa, geneettisen koodin emäsjärjestys määrä perimän toiminnan. Informaatio on tallennettu dna:han kuitenkin vain kirjaimilla A, T, G ja C, jotka vastaavat emäksiä adeniini, tymiini, guaniini ja sytosiini.

Perintöaineksessa on erilaisia osia, kuten geenejä. Geenit ovat varsinaisia perintötekijöitä, joiden sisältämien ohjeiden mukaan solut valmistavat proteiineja. Kehon yksittäiset solut lukevat vain joitakin geenejä ja tuottavat siten valikoidusti proteiineja, vaikka tarjolla on koko paletti.

Siitä, mitä proteiineja solu valmistaa, riippuu, millaisen muodon se saa ja mitä tehtäviä se voi elimistössä hoitaa. Kaiken lisäksi soluilla on erinomaiset mahdollisuudet säädellä äärimmäisen tarkasti erikoistumisprosessiaan.

Jo sikiönkehityksen alkuvaiheessa solut alkavat muun muassa hormonien avulla neuvotella siitä, mitä kudosta niistä tulee. Osasta syntyy hermosto, osasta suoli ja niin edelleen. Solut voivat siis erilaistua siitä huolimatta, että niillä on samat lähtökohdat.

Myytti aivoista ja suolesta on TOTTA

Myytti 2: Sisarukset

Luulo: Sisarusten välillä on vain vähän geneettisiä eroja

Äidilläsi on 23 kromosomiparia, ja hän antaa sinulle joka parista yhden kromosomin. Ennen kuin saat kromosomit, parin osapuolet ovat vaihtaneet geenejä keskenään, mutta tämä ei vaikuta lopputulokseen: puolet kromosomeistasi on peräisin äidiltäsi, puolet isältäsi.

Sama pätee kaikkiin biologisiin sisaruksiisi. Siinä tapauksessa, että olet identtinen kaksonen, sinulla on veli tai sisko, joka on geeniperimältään täysin samanlainen kuin sinä. Muuten on hyvin epätoden­näköistä, että kaksi sisarusta perii äidiltä ja isältä täsmälleen samat geenivaihtoehdot.

Siksi geenimuotojen yhdistelmät ovat yksilöllisiä. Vaikka ne muodostavat ainutlaatuisen perimän, lapset, joilla on samat vanhemmat, ovat tyypillisesti geeneiltään 37–62-prosenttisesti toistensa kaltaisia.

Et peri samoja geenejä kuin sisaruksesi

Myytti sisaruksista on TARUA

Myytti 3: Evoluutio

Luulo: Ihmiset jatkavat kehitystään

Esivanhempamme nousivat pystyasentoon, menettivät karvapeitteen ja kasvattivat aivoja.

Selitys löytyy luonnonvalinnasta: perimän muuntuminen tuotti uusia ominaisuuksia, jotka paransivat yksilöiden selviytymis- ja lisääntymismahdollisuuksia.

Luonnonvalinta vaikuttaa yhä. Laaja brittiläinen tutkimus paljasti joukon geenejä, jotka ovat muuttuneet brittiväestössä viimeisten 2 000 vuoden aikana. Suurimmat muutokset ilmenevät hiusten värissä, pituudessa, immuunijärjestelmässä ja laktoosin hajottamisessa.

5 myyttiä dna:sta
© Shutterstock

Tutkimus paljasti brittien evoluution

 • Tietyn LCT-geenin muunnoksen ansiosta britit voivat hajottaa paremmin laktoosia eli maitosokeria.

 • Eri sairauksien paine on aiheuttanut muutoksia brittien immuunijärjestelmässä ja etenkin HLA-geeneissä.

 • Vaaleaan tukkaan liittyvän KITLG-geenin mutaatio on levinnyt brittien keskuudessa.

Myös suurempaan syntymäpainoon liittyvä geeni on yleistynyt – ehkä siksi, että se parantaa lapsen eloonjäämismahdollisuuksia.

Lisäksi miesten pienempään painoindeksiin yhdistetyt geenit ovat runsastuneet ilmeisesti siitä syystä, että salskeat miehet ovat olleet enemmän naisille mieleen seksikumppaneina.

Myytti evoluutiosta on TOTTA

Myytti 4: Kromosomit

Luulo: Kromosomit muistuttavat X-kirjainta

Kun kromosomeja katsotaan mikroskoopilla, nähdään suuri, epämääräinen klimppi.

Ne 46 kromosomia, jotka sisältävät oman osansa yksilön geneettisestä koodista, ovat yleensä pitkinä, ohuina lankoina solun tumassa, eikä niitä voi erottaa toisistaan.

Jossain vaiheessa jokainen kromosomi kahdentuu ja vanha ja uusi kappale ovat yhdestä kohdasta kiinni toisissaan.

Hiukan myöhemmin,vähän ennen solun jakautumista, proteiinit huolehtivat pitkien, ohuiden lankojen kietoutumisesta pieniksi, paksuiksi makkaroiksi.

Koska jokainen kromosomi on vielä suunnilleen keskeltä kiinni kopiossaan, syntyy X-kirjaimen muotoinen rakenne, joka näkyy selvästi mikroskoopissa.

X on vain yksi vaihe

1 / 4
1234
5 myter om dna

Kromosomit muistuttavat lihavaa X-kirjainta silloin, kun emosolu valmistautuu jakautumaan tytärsoluiksi.

© Shutterstock

Kun solu jakautuu, vanhat ja uudet kromosomit irtoavat toisistaan. Alkuperäiset ja kopioidut kappaleet päätyvät eri tytärsoluihin, joten kumpikin niistä saa täsmälleen saman geneettisen koodin.

Solunjakautumisen jälkeen tiivis rakenne purkautuu, ja kromosomit muistuttavat taas suurta, epämääräistä klimppiä.

Myytti kromosomeista on OSAKSI TOTTA

Myytti 5: Isä ja äiti

Luulo: Kaikissa on yhtä paljon isää ja äitiä

23 kromosomia äidiltä ja 23 isältä.

Poikkeukset yleisestä säännöstä ovat harvinaisia, ja ne aiheuttavat esimerkiksi Downin tai Turnerin oireyhtymän.

Siitä huolimatta, että useimmat saavat kummaltakin vanhemmaltaan yhtä monta kromosomia, ei ole olemassa ketään, joka saisi heiltä saman verran geenejä.

Tyttö perii X-kromosomin molemmilta vanhemmiltaan, kun taas poika perii X-kromosomin äidiltä ja Y-kromosomin isältä.

Selvästi suuremmat X-kromosomit sisältävät noin 730 geeniä enemmän kuin Y-kromosomit. Pelkästään tästä syystä poika perii 730 geeniä enemmän äidiltään kuin isältään.

Lisäksi on 13 kromosomien ulkopuolista geeniä. Ne sijaitsevat mitokondrioiden rengasmaisessa dna:ssa.

5 myyttiä dna:sta
© Shutterstock

3 tiivistä tietoa mitokondrioista

 • Tehtävä

  Mitokondriot ovat solun voimaloita. Niiden käyttäessä soluhengityksessä happea ja glukoosia syntyy runsasenergiaista ATP:tä, joka sopii solun polttoaineeksi.

 • Alkuperä

  Mitokondrioiden oletetaan olleen itsenäisiä soluja – bakteereja, joilla oli paljon geenejä. Kaappauksen jälkeen mitokondriot ja solut ovat eläneet symbioosissa.

 • Sairaus

  Nainen, jonka mitokondrion geenit ovat viallisia, voi saada terveitä lapsia, kun munasolun virheelliset mitokondriot korvataan terveen luovuttajan mitokondrioilla.

Mitokondrioita on kaikilla, mutta ne peritään äidiltä. Periytymisen erikoispiirre on se, että munasolun hedelmöittävän siittiön mukana tulevat mitokondriot tuhoutuvat.

Tutkimusten mukaan siittiön mitokondriot saavat jo kehittyessään merkin, joka paljastaa ne munasolussa ei-toivotuiksi.

Äiti tuhoaa isän mitokondriot

Myytti isästä ja äidistä on TARUA

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota