Elinikä voi 2030 olla yli 90 vuotta

Miesten ja naisten elinajanodote kasvaa koko ajan. Etelä-Koreassa vuonna 2030 syntyvä tyttölapsi voi hyvin odottaa elävänsä 90,8-vuotiaaksi. Tämän osoittaa uusi laaja tutkimus, jossa tarkasteltiin elinajanodotetta 35 maassa.

© Shutterstock

Vuonna 2030 miehet ja naiset elävät vanhemmiksi kuin nykyisin, ja 90 vuoden iän saavuttaminen on aivan tavallista.

Tämän osoittaa uusi tutkimus, jossa analysoitiin suuri määrä elinikään vaikuttavaa tietoa 35 eri maasta.

Eteläkorealaisten naisten elinikä piteni eniten. Vuonna 2030 heillä on 50 prosentin todennäköisyys elää yli 90-vuotiaaksi.

Miehistä unkarilaiset tekevät suurimman ikähypyn. He elävät keskimäärin noin seitsemän vuotta pidempään kuin nykyisin.

Suomi on myös niiden kymmenen maan joukossa, joissa elinajanodotteen arvellaan kohoavan eniten lähivuosikymmeninä. Naiset ovat maailmanmittakaavassa 21. sijalla ja miehet 16. sijalla.

Kaavio osoittaa odotetun muutoksen vuosina 2010 ja 2030 syntyneiden ihmisten eliniässä. Punaiset pisteet kertovat mediaanin eli suuruusjärjestyksessä keskimmäisen jakauman lukuarvoista eivätkä keskiarvoa.

© The Lancet

Parempi ravinto pidentää ikää

Etelä-Koreassa vuonna 2030 syntyvien tyttöjen elinajanodote on pisin eli peräti 90,8 vuotta.

Euroopassa suurin muutos tapahtuu ranskalaisten naisten elinajanodotteessa, joka kohoaa 88,6 vuoteen. Myös sveitsiläismiesten elinajanodote hyppää reilusti lähes 84 vuoteen.

Naisten elinajanodote vuonna 2030 eri maissa.

© The Lancet

Miesten elinajanodote vuonna 2030 eri maissa.

© The Lancet

“Meille kerrotaan koko ajan, että olemme lähestymässä ihmisen eliniän ylärajaa. En kuitenkaan usko, että raja on lähelläkään, enkä tiedä, onko sellaista ollenkaan”, toteaa Lontoon Imperial College -yliopiston kansanterveyden asiantuntija professori Majid Ezzatim The Telegraph -lehdelle.

Elinajanodotteen kohoamista selitetään muun muassa tehokkaalla terveydenhuoltojärjestelmällä, painoindeksin ja verenpaineen alenemisella, paremmalla ravinnolla sekä naisten kohdalla tupakoinnin vähenemisellä.