Mitääh?
Keskustelu velloo suuntaan ja toiseen, mutta et pysy kärryillä, koska et saa selvää, mitä muut sanovat.
Tuntuuko tilanne tutulta? Yhä useammasta tuntuu.
Tuoreen tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että lähes puolet maailman nuorista ja nuorista aikuisista on yhä useammin tilanteessa, jossa he eivät kuule, mitä heille sanotaan.
Äskettäin British Medical Journal Global Health -julkaisussa ilmestyneessä kansainvälisessä tutkimuksessa todetaan, että kuulon heikkeneminen uhkaa lyhyellä tai pitkällä aikavälillä yhä useampaa ihmistä maailmassa. Erityisesti nuoret ovat riskivyöhykkeessä.
Laajaan tieteelliseen aineistoon perustuvan tutkimuksen loppupäätelmä oli, että kuulovaurio uhkaa 670–1 350 miljoonaa nuorta ja nuorta aikuista.
Kaksi suurta riskitekijää
Tutkimuksessa käytiin läpi 19 046 ihmisen tiedot. Tutkitut olivat 12–34-vuotiaita 20 maasta, jotka on määritetty korkean tai keskitulotason maiksi. Kuulovaurion riski määriteltiin sen mukaan, kuuntelevatko henkilöt musiikkia ja muita ääniä yli 80 desibelin äänenvoimakkuudella yli 40 tuntia viikossa.
Yli 80 desibelin äänenvoimakkuutta pidetään yleisesti haitallisena kuulolle.
Vaimea keskustelu esimerkiksi kirjastossa on äänenvoimakkuudeltaan noin 25 desibeliä.
Kaupungin kadulta kantautuva liikenteen häly on voimakkuudeltaan yleensä 50–60 desibeliä. Yökerhon musiikki tai porakoneen melu voi yltää yli 100 desibeliin.
Tutkijat keskittyivät erityisesti kahteen seikkaan, jotka lisäävät kuulon vahingoittumisen riskiä.
Toinen riskitekijä oli äänenvoimakkuus, jolle nuorten korvat altistuvat, kun musiikkia kuunnellaan kuulokkeilla. Toinen uhka kuulolle on äänenvoimakkuus nuorten suosimissa baareissa, diskoissa ja yökerhoissa.