Shutterstock

Yhä useampi haluaa lisää pituutta leikkauksella

Aikuisenakin voi saada lisää pituutta. Moni on valmis läpikäymään kivuliaan leikkauksen muutaman lisäsentin vuoksi.

Murrosiässä toiset kasvavat reippaasi pituutta ja ohittavat niin luokkatoverinsa kuin vanhempansakin. Toiset jäävät keskipituiseksi tai ehkä lyhyemmiksikin.

Hyvinvointi ei riipu pituudesta, mutta joillekin keskimääräistä pienempi koko voi muodostua isoksi henkiseksi ongelmaksi.

Vanhastaan lisäsenttejä on hankittu piilokoroilla, mutta on myös kirurginen toimenpide, jolla pituutta voidaan kasvattaa aikuisiälläkin.

Kuvassa vasemmalla näkyvä potilas sai viisi senttiä lisää pituutta leikkauksessa, jossa hänen jalkojensa luita venytettiin. Leikkaus tehtiin LimbplastX Institute -nimisellä klinikalla Las Vegasissa Yhdysvalloissa.

© limbplastx

Muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Turkissa on kirurgeja, jotka tarjoavat maksukykyisille potilaille leikkausta, jolla aikuisen ihmisen pituutta voidaan kasvattaa 7–15 senttiä.

Leikkaus tekee kipeää sekä taloudellisesti että fyysisesti.

Noin 150 000 euroa maksavassa leikkauksessa jalkojen luut katkaistaan, jotta niitä voidaan pidentää. Toimenpide on kivulias.

Jalan luut katkaistaan

Alaraajojen pidentäminen tapahtuu niin, että reisi- tai sääriluut leikataan poikki ja luiden päiden väliin pannaan metalliruuvit.

Tässä esimerkki siitä, miten reisiluuta voidaan pidentää teleskooppiruuvin avulla. Ruuvin avulla pidennetään poikki leikatun luun päiden välissä olevaa rakoa sitä mukaa kuin luunpäihin kasvaa uutta kudosta.

© Ellipse2016 / Wikimedia

Metalliruuvien pituutta säädetään magneettikaukosäätimen avulla.

Ruuvia pidentämällä katkaistun luun päitä vedetään vähitellen poispäin toisistaan, jotta luun päihin kasvaa uutta luukudosta. Tätä jatketaan, kunnes luu on halutun mittainen.

Toimenpide kestää useita viikkoja.

Ruma ei herätä luottamusta
© Shutterstock

Lue myös:

Menetelmä ei sisänsä ole uusi. Sitä on jo jonkin aikaa käytetty kasvuhäiriöiden ja epämuodostumien hoitoon.

Uutta on sen käyttö pelkästään kauneusleikkaustarkoituksessa.