Voivatko hiukset harmaantua yhdessä yössä?

Tarinan mukaan Ranskan kuningatar Marie-Antoinette harmaantui vuonna 1793 yhden yön kuluessa odottaessaan mestaustaan. Onko tarinassa perää?

Marie-Antoinette oli punahiuksinen, mutta tarinan mukaan hän harmaantui teloitustaan edeltäneenä yönä.

© HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES

Kuningatar Marie-Antoinetten ja muutamien muidenkin historian henkilöiden hiukset ovat tarinoiden mukaan harmaantuneet teloitusta edeltäneenä yönä.

Yhteistä tarinoille on se, että äkillisesti harmaantuneet henkilöt ovat joutuneet alttiiksi suurelle henkiselle kärsimykselle.

Häpykarvoitus muuttui valkoiseksi

Joissakin tapauksissa väri ei ole kadonnut vain hiuksista. British Medical Journal -lehti kirjoitti vuonna 1902 nuoresta naisesta, joka oli joutunut toisen naisen murhan silminnäkijäksi ja murhaa seuranneena aamuna huomasi häpykarvojensa muuttuneen valkoisiksi.

Tarinat eivät voi pitää paikkaansa, sillä ihokarvojen ainoa elävä osa on juuri, joka on ihon sisässä. Itse karva on kuollutta solukkoa, jonka väriaine on lähtöisin juuresta.

Hiuksen väri voi siksi vaihtua vain sitä mukaa kuin juuresta kasvaa uusi hius – ja se ei tapahdu yhdessä yössä, vaan siihen menee viikkoja tai kuukausia.

Hiusjuurista loppuvat väriaineet

Iän myötä hiusjuurten väriaineiden tuotanto vähenee, joten hiukset muuttuvat yhä vaaleammiksi.

Hårsæk
© Claus Lunau

1. Hiusjuuri sekoittaa värin

Hiusjuurissa on erityisiä pigmenttisoluja, melanosyyttejä, jotka muodostavat väriaine melaniinia. Sitä on eri tyyppejä, joiden yhdistelmä määrää hiuksen värin.

Hårsæk
© Claus Lunau

2. Väri siirtyy hiuksiin

Hiusjuuret siirtävät väriaineet itse hiuskarvaan sen kasvaessa. Hius koostuu muuten vain värittömästä keratiiniproteiinista, joten ilman hiusjuuren tuottamaa melaniinia hius olisi väritön.

Hårstrå
© Claus Lunau

3. Värintuotanto loppuu

Iän myötä melanosyyttien toiminta hiipuu, joten hiukset saavat vähemmän melaniinia. Siten hiukset vaalenevat, kunnes melaniinin tuotanto loppuu kokonaan ja hiuksista tulee valkoiset.

Pälvikaljuksi kutsuttu ihosairaus voi kuitenkin saada hiukset vaihtamaan väriä poikkeuksellisen nopeasti. Sairaus aiheuttaa häiriöitä kehon immuunijärjestelmään, minkä seurauksena elimistö reagoi karvatupen rakenteita vastaan.

Oikeanpuoleinen kuva on otettu kuusi kuukautta sen jälkeen, kun potilas sairastui pälvikaljuuteen.

Vielä tuntemattomista syistä musta- ja tummanruskeahiuksiset ovat vaaleita alttiimpia pälvikaljulle. Hiukset irtoavat tuppoina, ja tämä voi tapahtua jopa muutamassa tunnissa. Sairauden vuoksi hiukset ohenevat ja vaalenevat huomattavasti.