Shutterstock

Voiko säikäyttäminen parantaa hikan?

Säikäyttämistä pidetään tehokkaana keinona saada hikka loppumaan, mutta toimiiko konsti todella?

Ei ole olemassa mitään tieteellistä todistusaineistoa, joka todistaisi, että säikäyttämällä voi parantaa hikan. Toisaalta moni tietää omasta kokemuksesta, että konsti toimii, ja myös fysiologiset seikat puhuvat sen puolesta, että säikäyttäminen voisi toimia.

Hikka on pallealihaksen nopeaa ja tahdosta riippumatonta äkillistä supistelua, joka aiheutuu autonomisesta hermostosta – eli siitä hermostosta, jota ihminen ei itse pysty hallitsemaan.

Samalla kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet sulkeutuvat äkillisesti, jolloin keuhkoihin ei pääse ilmaa.

Hikka suojelee tukehtumiselta

Vaikka hikkaaminen tai nikottelu onkin ärsyttävää, se voi suojata tukehtumiselta ruoan juuttuessa kurkkuun.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Iso lihas auttaa hengittämisessä

Pallea on suuri, litteä lihas, joka sijaitsee keuhkojen alla. Normaalissa hengityksessä pallea supistuu sisäänhengityksellä ja rentoutuu uloshengityksellä.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hikka on lihaskramppi

Hikotellessa pallea supistuu äkillisesti lihaskramppia muistuttavalla tavalla. Samalla ylimmäisenä henkitorvessa sijaitseva kurkunpää sulkeutuu, jolloin keuhkoihin ei pääse ilmaa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Alipaine puhdistaa kurkun

Pallealihaksen supistuminen luo alipaineen koko vatsaonteloon ja myös vatsalaukkuun. Jos henki- ja ruokatorven suulle on jäänyt jumiin ruokaa, se tulee imaistuksi vatsalaukkuun.

Kun ihminen säikähtää, hänen hengitysrefleksinsä eli muun muassa pallean toiminta, häiriintyy, mikä voi pysäyttää hikan.

Saman vaikutuksen voi saada aikaan vastikään kehitetyllä pillillä, jota testattiin vuonna 2021 249 hikkaajan joukossa, ja onnistumisprosentti oli 92.

Pillissä neste kulkee pohjassa olevan venttiilin läpi, mikä edellyttää voimakasta imemistä. Tämä saa pallean supistumaan ja aktivoi samanaikaisesti kaksi hikkaan liittyvää hermoa.

Seksistä hikan pysäyttäjä

Jos hikan pysäyttämiseen käytettävää pilliä ei ole saatavilla, kannattaa kokeilla israelilaistutkijoiden vuonna 2000 ehdottamaa keinoa eli seksiä.

Tutkijat päättelivät, että orgasmi stimuloi hermostoa samalla tavoin kuin säikähtäminen.