Shutterstock

Voiko pakkaselle olla allerginen?

Kun olen ollut ulkona pakkasella, ihoni alkaa kutista ja turvota. Voiko se olla allerginen reaktio kylmään?

Jos pakkasella ulkoilun jälkeen iholle nousee kutisevia punaisia näppylöitä tai paukamia, syynä voi olla kylmänokkosihottuma eli kylmäurtikaria. Sitä sanotaan myös kylmäallergiaksi.

Kylmäallergia voi olla perinnöllistä tai ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa. Jälkimmäisessä oireet ilmenevät 5-10 tuntia altistuksen jälkeen. Perinnöllinen muoto on hyvin harvinainen. Siinä oireet voivat puhjeta vasta 1-2 päivän päästä ja kestää yhtä kauan.

Allergisen reaktion laukaisee usein kylmä vesi, pakkassää tai kylmä juoma tai ruoka. Erityisen ärhäkän reaktion tuottaa uiminen kylmässä vedessä tai ihon alistuminen kovalle tuulelle pakkasella. Joskus harvoin seurauksena on verenpaineen lasku, tajuttomuus tai niin sanottu anafylaktinen šokki, joka voi olla hengenvaarallinen.

Yleisintä nuorilla naisilla

Kyselytutkimusten mukaan suomalaisista noin 5 prosenttia kärsii kylmäallergiasta. Joskus elämässä sitä esiintyy jopa 15 prosentilla. Erityisen yleistä se on nuorilla naisilla.

Kylmänokkosihottuma esiintyy usein punoittavina näppylöinä käsissä, jaloissa tai kasvoissa.

© Shutterstock

Kylmäallergian laukaisevaa mekanismia ei tarkkaan tunneta, mutta se liittyy immuunijärjestelmän ylireagointiin, jolloin elimistössä vapautuu suuria määriä välittäjäaineita, etenkin histamiinia.

Oireita voidaan hoitaa antihistamiinilla. Paras keino on lämmin pukeutuminen ja kylmän välttäminen. Usein allergia menee ohi itsestään.