Vitamiinit voimistavat hiusten kasvua

Olen syntynyt Pakistanissa ja asunut Tanskassa 10 vuotta. Kesälomilla vietän Pakistanissa tavallisesti 3–4 viikkoa. Minusta tuntuu, että lomalla hiukseni kasvavat nopeammin kuin kotona. Yleensä ne kasvavat vain noin kolme senttimetriä vuodessa, mutta loman aikana ne voivat kasvaa jopa kaksi senttimetriä. Mistä tämä ero voi oikein johtua?

Vitamiinit voimistavat hiusten kasvua

Hiukset kasvavat tavallisesti kesäisin nopeammin kuin talvella.

Hius on periaatteessa kuollutta kudosta. Eläviä soluja on vain juuritupen karvasipulissa. Hiusten kasvua karvasipulissa kiihdyttää kesäisin tavallista suurempi vitamiinien määrä.

Myös lomanviettopaikalla on tällöin merkitystä. Etelänmatkoilla ihmiset nimittäin oleskelevat tavallista enemmän auringossa ja nauttivat paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Hiusten pituuteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain vitamiinit. Jokaisessa hiuksessa on useita sarveiskerroksia. Niiden määrä vaikuttaa siihen, miten hius kestää kulutusta.

Vaaleassa hiuksessa saattaa olla vain viisi kerrosta, kun taas tummassa hiuksessa voi olla jopa 20 kerrosta. Paksuhko tumma hius kestääkin siksi usein kulutusta paremmin kuin ohut vaalea hius.

Hius kasvaa keskimäärin 1–2 senttimetriä kuukaudessa. Tummat hiukset kasvavat usein hieman nopeammin kun vaaleat.

Hiusten kasvu jaetaan yleensä kolmeen vaiheeseen. Kasvuvaihe kestää tavallisesti useita vuosia.

Muutaman viikon pituisen välivaiheen aikana juuri muuttuu tuppimaiseksi ja valmistautuu irtoamiseen. 3–4 kuukauden mittaisen lepovaiheen aikana hius irtoaa. Hius voi kasvaa metrin mittaiseksi.

Tieteen Kuvalehti on pohjoismainen julkaisu, joka ilmestyy Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Palkittava kysymys valitaan lehden kaikkien lukijoiden lähettämien kysymysten joukosta.