Shutterstock

Virheetön ulkonäkö ei lisää viehättävyyttä

Tutkimus osoitti, että yllättävät kasvojen piirteet antavat ystävällisen vaikutelman.

Meikki, kasvohoito tai jopa plastiikkakirurgia. Keinot ovat monet.

Kauneudenhoito on iso bisnes, jonka myyntituote on virheetön ulkonäkö.

Mutta virheetön ulkonäkö – mitä sillä tarkoitetaankaan – ei ole sama kuin viehättävyys muiden ihmisten silmissä.

Tähän tulokseen on tultu myös tutkimuksessa, joka julkaistiin äskettäin yhdysvaltalaisessa plastiikkakirurgien ammattilehdessä Plastic and Reconstructive Surgery.

Pennsylvanian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten ihmiset kokevat muiden ihmisten kasvoissa olevat pienet arvet. Lopputulos on lohdullinen ainakin sille suurelle enemmistölle, joiden kasvot eivät ole silkinsileät.

Arvilla ei nimittäin ollut juuri mitään vaikutusta vastaajien näkemykseen kasvojen viehättävyydest

Pienet arvet kasvoissa jopa tekivät ihmisistä hitusen keskimääräistä ystävällisemmän näköisiä.

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan arpien vaikutusta muun muassa näiden kasvojen viehättävyyteen.

© Ma DS, Correll J, Wittenbrink B. The Chicago Face Database

Tulos yllätti tutkijat

Tutkimuksessa kysyttiin 1 802 ihmisen mielipidettä 50 kasvokuvasta, jotka esittivät eri etnisiin ryhmiin kuuluvia miehiä ja naisia.

Kuvat olivat oikeita valokuvia, joita oli muunneltu digitaalisesti niin, että niissä esiintyi arpia. Erityyppisiä arpia oli kaikkiaan 14.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan kasvoja eri kriteerien mukaan. Heidän piti muun muassa arvioida, miten ystävälliseltä tai puoleensavetävältä kuvassa oleva henkilö vaikuttaa.

Kasvoissa olevat arvet eivät vaikuttaneet vastaajien arvioihin juuri mitenkään. Tämä oli tutkijoille suuri yllätys.

"Toisin kuin oletimme, yksittäinen hyvin parantunut arpi ei vaikuttanut vastaajien käsitykseen henkilön viehättävyydestä tai itsetunnosta negatiivisesti", tutkijat toteavat.

Kun piti arvioida ihmisten ystävällisyytä, kasvot, joissa oli arpia, koettiin jopa ystävällisemmiksi kuin kasvot, joissa oli virheetön iho.

Arvet eivät vie viehättävyyttä

Kun vastaajia pyydettiin arvioimaan henkilöiden puoleensavetävyyttä, kasvojen arvilla ei ollut merkitystä. Kasvot ilman arpia saivat keskiarvoksi 4,26 asteikolla 0-5. Kasvot, joissa oli arpia, saivat keskiarvoksi 4,25.

Vastaajien mielestä arvet eivät myöskään muuttaneet vaikutelmaa kuvissa olevien ihmisten itsevarmuudesta.

Kun arvioitiin vaikutelmaa kuvissa olevien ihmisten ystävällisyydestä, arvet olivat jopa plussaa. Kasvot, joissa oli arpia, saivat keskimäärin 4,27 ystävällisyyspistettä. Kasvot, joissa ei ollut arpia, saivat 4,23 pistettä.

© Shutterstock

Lue myös:

Tutkimuksessa selvitettiin myös arpien sijainnin merkitystä.

Jos arpi oli otsassa, kasvot olivat vastaajien mielestä keskimäärin ystävällisemmän ja itsevarmemman oloiset kuin silloin, kun arpi oli poskessa.