Shutterstock
Verisuonet erottuvat ihon läpi sinisinä.

Verisuonet erottuvat ihon läpi sinisinä

Verisuonet näyttävät sinertäviltä, vaikka suonissa virtaava veri on punaista. Selitys piilee valon leikissä iholla.

Verisuonet näyttävät sinertäviltä, vaikka veri on punaista, sillä iho taittaa valon eri aallonpituuksia eri tavoin.

Kaikki värit ovat valon aallonpituuksia, jotka heijastuvat pinnasta silmiin. Valonsäde sisältää kaikki värit, vaikka esimerkiksi punainen ja sininen valo ovat aallonpituudeltaan erilaisia.

Kun valo osuu aineeseen, osa sen aallonpituuksista imeytyy siihen ja loput heijastuvat takaisin ja osuvat katsojan silmiin.

Sininen valo ei tunkeudu ihoon yhtä syvälle kuin punainen valo. Siksi lähellä ihon pintaa olevat suonet heijastavat silmiin sinistä valoa.

Happi tekee verestä heleän punaista

Verellä on useita tehtäviä, mutta yksi tärkeimmistä on hapen kuljettaminen eri puolille kehoa. Hapen määrä veressä määrää sen, minkäväristä veri on.

Veri hapettuu keuhkoissa. Happi siirtyy punasolujen rautapitoiseen kuljetusproteiiniin hemoglobiiniin, jolla on kyky sitoa sitä.

Kun hemoglobiini kuljettaa happea, veri näyttää heleän punaiselta.

Keuhkoista sydän pumppaa sydämen valtimoita ja pienempiä verisuonia pitkin kudoksiin. Kun happi pääsee määränpäähänsä, hemoglobiini menettää värinsä ja verestä tulee tummempaa.

Vähähappinen ja tummanpunainen veri palaa takaisin keuhkoihin.

Verinäytteen veri on tummanpunaista

Jos olet verenluovuttaja tai olet käynyt hiljattain verikokeessa, tiedät varmasti, minkä väristä veri "oikeasti".

Kun verta valutetaan laskimosta letkua pitkin pussiin, siihen ei pääse happea, ja veripalvelussa tai laboratoriossa kerätty veri pysyy tummanpunaisena.