Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blodtyper: Hvordan er blodtyperne opstået?
Ihminen - Verenkierto

Veriryhmät ovat ihmistä vanhempia

Veriryhmä: Mistä veriryhmät ovat peräisin? Ovatko kaikki ryhmät yhtä yleisiä kaikkialla maailmassa?

Veriryhmäjako on yli 20 miljoonaa vuotta vanha

Lokakuussa 2012 PNAS-tiedelehdessä julkaistun kansainvälisen tutkimuksen mukaan nykyinen niin sanottu ABO-veriryhmäjako juontuu ainakin 20 miljoonan vuoden takaa. Veriryhmät kehittyivät ilmeisesti ihmisten ja nykyisten apinoiden yhteiselle kantamuodolle, joka on sittemmin kadonnut Maan päältä.

Tutkimuksessa analysoitiin ihmisen, gorillan, simpanssin ja muiden apinoiden punasolujen pinnan antigeeneihin vaikuttavia perintötekijöitä, joihin veriryhmät perustuvat. Tulokset osoittivat, että apinoilla on samat veriryhmät kuin ihmisellä, joten veriryhmät A, B, AB ja O esiintyivät jo kaikkien kädellisten yhteisellä kantamuodolla.

AB-ryhmän veri on harvinaisinta

Veriryhmien yleisyys vaihtelee. 63 prosenttia ihmiskunnasta kuuluu O-ryhmään, mutta Pohjoismaissa yleisin on A. AB-veriryhmän osuus on pienin. Eniten siihen kuuluvia on Koreassa, mutta sielläkin heitä on vain noin yhdeksän prosenttia koko väestöstä.

Veriryhmien jakautuminen maailmassa

Veriryhmä on vanhempien perua

Kaikki ihmiset kuuluvat veriryhmään A, B, AB tai O sen mukaan, mitkä geenit he ovat saaneet vanhemmiltaan. Geenit, jotka tuottavat A- ja B-ryhmän, ovat vallitsevia, kun taas O-ryhmän geenit ovat väistyviä. Jos siis lapsi saa toiselta vanhemmaltaan veriryhmän A geenin ja toiselta B:n geenin, lapsen veriryhmäksi tulee AB. O-veriryhmä voi periytyä vain, jos lapsen kummallakin vanhemmalla on perimässään O-ryhmän geeni.

Lue myös:

veriryhmät TOP
Verenkierto

Veriryhmä määrää terveytesi

3 minuuttia
Verenkierto

Tänään on kansainvälinen verenluovutuspäivä: Näin veriryhmäsi määräytyy

3 minuuttia
Elimistö

Kannattaako vesipulloa käyttää uudestaan?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota