Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Harmaat hiukset voivat saada värinsä takaisin

"Harmaa hius on ja pysyy harmaana." Näin tutkijat uskoivat aiemmin. Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin hiljattain, että hiukset voivat saada oman värinsä takaisin, kun ihminen tekee tiettyjä muutoksia elintavoissaan.

Shutterstock

Värittömiä, jäykkiä proteiiniketjuja alkaa ilmestyä päänahassasi kasvavien 100 000 hiuksen joukkoon.

Harmaat hiukset ovat luonnollinen osa elimistön ikääntymisprosessia. Kun karvatuppi on menettänyt värinsä, paluuta ei ole. Tai siis niin tutkijat uskoivat aiemmin.

Vuoden 2020 alussa Harvardin yliopiston kantasolututkijat totesivat, että stressi todellakin aiheuttaa harmaita hiuksia. Toukokuussa 2020 New Yorkissa toimivan Columbian yliopiston tutkijat taas havaitsivat, että värittömät hiukset voivat saada värinsä takaisin, jos ihminen muuttaa elintapojaan ja elää hetken stressitöntä elämää.

Harmaantuminen

  1. Ihon kantasolut kehittyvät melaniinipigmenttiä tuottaviksi soluiksi eli melanosyyteiksi. Ne kulkeutuvat karvatupen pohjaan.

  2. Melanosyyttien tuottamat pigmentit antavat hiuskarvalle värin. Melanosyytit siirtävät pigmentit hiuskarvaan.

  3. Iän karttuessa kantasolut alkavat kuolla. Sitä mukaa kuin kantasolut harvenevat, pigmentin tuotanto vähenee ja tukka harmaantuu.

  4. Jokaisella karvatupella ja karvalla on oma elinkaarensa. Jokin karva voi harmaantua vuosia ennen muita. Usein nenäkarvat harmaantuvat aiemmin kuin hiukset. Kulmakarvat pitävät värinsä pisimpään.

Hiukset yllättivät tutkijat

Tutkimuksessa kerättiin 397 hiusta 14 koehenkilöltä, joilla oli erilainen etninen tausta. Ensin tutkijat etsivät hiuksia, joiden latva oli värillinen ja juuri väritön. Tässä vaiheessa tutkittiin hiuksen ikääntymistä.

Yllätyksekseen tutkijat havaitsivat mikroskoopilla, että monet hiuksista olivat juuren sisäosasta värillisiä mutta ne muuttuivat värittömiksi latvaa kohden tultaessa. Havainto oli siis täysin vastakkainen kuin tutkijat olivat olettaneet.

Kerättyjen hiusten proteiinien lähempi tarkastelu paljasti, että hiusten harmaat osat sisälsivät suuria määriä niin kutsuttuja mitokondrisia proteiineja, joita erittyy, kun elimistö on stressitilassa. Niillä on myös yhteys ikääntymiseen.

Tiesitkö... että hiukset kasvavat nopeammin kesällä?

Hiusten keratiinin tuotanto kiihtyy kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ja ravinteita on jakamassa vähemmän hiuksia kuin talvella.

Stressi näkyy hiuksissa

Havainnon jälkeen tutkijat kysyivät koehenkilöiltä, milloin he olivat kokeneet paljon ja vähän stressiä viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Koehenkilöiltä pyydettiin tarkkoja päivämääriä.

Tässä vaiheessa tutkimus muuttui todella mielenkiintoiseksi. Kun tiedetään, että ihmisen hius kasvaa 1,016 senttiä kuukaudessa, tutkijat saattoivat yhdistää tietyt kokemukset hiuksissa olevan värin määrään.

Tuloksista selvisi, että hiuksen värittömät alueet sopivat ajallisesti yhteen koehenkilöiden kokeman stressin kanssa. Yksi hyvä esimerkki oli 30-vuotias nainen, jonka hiuksessa oli väritön, noin kahden sentin pituinen alue. Alue kasvoi juuri samalla kaksi kuukautta kestäneellä ajanjaksolla, jolloin nainen erosi miehestään. Toinen koehenkilö puolestaan sai väriä takaisin useaan hiukseensa kahden viikon loman aikana.

Tutkijat korostavat, että he tutkivat ainoastaan yksittäisiä hiuksia, joten vielä ei voida sanoa, voiko harmaahiuksinen ihminen saada hiustensa värin takaisin, jos hän alkaa viettää stressitöntä elämää. He toteavat, että tutkimuksen mukaan ikääntyminen ei välttämättä ole lineaarinen prosessi ja joissakin tapauksissa ikääntymistä voidaan jarruttaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota