Shutterstock

Tutkijat: Harmaat hiukset voivat saada värinsä takaisin

Tutkijat ovat havainneet, että hiukset voivat saada oman värinsä takaisin, kun ihminen tekee tiettyjä muutoksia elintavoissaan.

Värittömiä, jäykkiä proteiiniketjuja alkaa ilmestyä päänahassasi kasvavien 100 000 hiuksen joukkoon.

Harmaat hiukset ovat luonnollinen osa elimistön ikääntymisprosessia, ja kun karvatuppi on menettänyt värinsä, paluuta ei ole. Tai siis niin tutkijat uskoivat aiemmin.

Vuoden 2020 alussa Harvardin yliopiston kantasolututkijat totesivat, että stressi todellakin aiheuttaa harmaita hiuksia. Myöhemmin samana vuonna New Yorkissa toimivan Columbian yliopiston tutkijat taas havaitsivat, että värittömät hiukset voivat saada värinsä takaisin, jos ihminen muuttaa elintapojaan ja elää hetken stressitöntä elämää.

©

Harmaantuminen

  1. Ihon kantasolut kehittyvät melaniinipigmenttiä tuottaviksi soluiksi eli melanosyyteiksi. Ne kulkeutuvat karvatupen pohjaan.

  2. Melanosyyttien tuottamat pigmentit antavat hiuskarvalle värin. Melanosyytit siirtävät pigmentit hiuskarvaan.

  3. Iän karttuessa kantasolut alkavat kuolla. Sitä mukaa kuin kantasolut harvenevat, pigmentin tuotanto vähenee ja tukka harmaantuu.

  4. Jokaisella karvatupella ja karvalla on oma elinkaarensa. Jokin karva voi harmaantua vuosia ennen muita. Usein nenäkarvat harmaantuvat aiemmin kuin hiukset. Kulmakarvat pitävät värinsä pisimpään.

Hiukset yllättivät tutkijat

Columbian yliopiston tutkimuksessa kerättiin 397 hiusta 14 koehenkilöltä, joilla oli erilainen etninen tausta. Ensin tutkijat etsivät hiuksia, joiden latva oli värillinen ja juuri väritön. Tässä vaiheessa tutkittiin hiuksen ikääntymistä.

Yllätyksekseen tutkijat havaitsivat mikroskoopilla, että monet hiuksista olivat juuren sisäosasta värillisiä mutta ne muuttuivat värittömiksi latvaa kohden tultaessa. Havainto oli siis täysin vastakkainen kuin tutkijat olivat olettaneet.

Kerättyjen hiusten proteiinien lähempi tarkastelu paljasti, että hiusten harmaat osat sisälsivät suuria määriä niin kutsuttuja mitokondrisia proteiineja, joita erittyy, kun elimistö on stressitilassa. Niillä on myös yhteys ikääntymiseen.

Tiesitkö... että hiukset kasvavat nopeammin kesällä?

Hiusten keratiinin tuotanto kiihtyy kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ja ravinteita on jakamassa vähemmän hiuksia kuin talvella.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kun kesän lämpö saa verisuonet laajenemaan, päänahkaan ja muualle ihoon virtaa tavallista enemmän verta.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kiihtynyt verenkierto tuo päänahkaan lisää happea ja ravinteita. Kun hiuksia vielä on vähemmän kuin talvella, jäljellä olevien hiusten olot paranevat.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Lisääntynyt hapen ja ravinteiden määrä saa karvatupen keratiinia tuottavat solut kasvamaan ja lisääntymään entistä ripeämmin. Keratiinista kasvaa hius.

Stressi näkyy hiuksissa

Havainnon jälkeen tutkijat kysyivät koehenkilöiltä, milloin he olivat kokeneet paljon ja vähän stressiä viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Koehenkilöiltä pyydettiin tarkkoja päivämääriä.

Tässä vaiheessa tutkimus muuttui todella mielenkiintoiseksi. Kun tiedetään, että ihmisen hius kasvaa 1,016 senttiä kuukaudessa, tutkijat saattoivat yhdistää tietyt kokemukset hiuksissa olevan värin määrään.

Tuloksista selvisi, että hiuksen värittömät alueet sopivat ajallisesti yhteen koehenkilöiden kokeman stressin kanssa. Yksi hyvä esimerkki oli 30-vuotias nainen, jonka hiuksessa oli väritön, noin kahden sentin pituinen alue. Alue kasvoi juuri samalla kaksi kuukautta kestäneellä ajanjaksolla, jolloin nainen erosi miehestään. Toinen koehenkilö puolestaan sai väriä takaisin useaan hiukseensa kahden viikon loman aikana.

Tutkijat korostivat, että he tutkivat ainoastaan yksittäisiä hiuksia, joten vielä ei voida sanoa, voiko harmaahiuksinen ihminen saada hiustensa värin takaisin, jos hän alkaa viettää stressitöntä elämää. He totesivat kuitenkin, että tutkimuksen mukaan ikääntyminen ei välttämättä ole lineaarinen prosessi ja joissakin tapauksissa ikääntymistä voidaan jarruttaa.