Lakritsiksi nimitetyt mustat makeiset sisältävät lakritsikasvin juuresta saatavaa glykyrritsiiniä, joka antaa niille tunnusmerkillisen väkevän imelän ominaismaun.
Glykyrritsiini ei kuitenkaan ole vaaratonta.
Glykyrritsiinin vaikutukset voivat ilmetä paitsi verenpaineen nousuna myös turvotuksena ja veren kaliumpitoisuuden laskuna.
Kalium on tärkeää elimistön toiminnalle, sillä se auttaa muun muassa säätelemään nestetasapainoa ja ylläpitämään lihasten, myös sydämen, normaalia toimintaa. Lakritsia sisältävät makeiset voivat siksi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja korkeaa verenpainetta, jotka pahimmissa tapauksessa voivat johtaa kuolemaan.
Mies kuoli nautittuaan liikaa lakritsia
Kuolema. Siihen päättyi 54-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen lakritsinsyönti. Raportista, joka julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä selviää, että mies söi pussillisen lakritsia joka päivä kolmen viikon ajan. Runsas lakritsimäärä ja huono ruokavalio yhdessä aiheuttivat sen, että miehen elimistön kaliumtaso laski äkillisesti.
Syötyään lakritsipussillisen joka päivä kolme viikon ajan mies menetti äkkiä tajuntansa. Pian sen jälkeen hänen sydämensä pysähtyi. Hoidosta huolimatta hän menehtyi kolmen päivän kuluttua. Miehellä ei ollut kroonisia sairauksia tai aiempia kokemuksia hengenahdistuksesta tai rintakivuista.
Miten paljon lakritsia saa syödä?
Se, miten pieni määrä lakritsia riittää nostamaan tuntuvasti verenpainetta, vaihtelee, mutta useimmilla jo 50 gramman päiväannos näkyy mittaustuloksissa ja voi aiheuttaa tuntemuksia, jotka liittyvät verenpaineen kohoamiseen.
Niitä ovat esimerkiksi päänsärky ja huimaus. Useimmat ihmiset kokevat olonsa parantuvan, kun he lopettavat liiallisen lakritsin syönnin.