Shutterstock
Lakritsi

Onko lakritsi vaaraksi sydämelle?

54-vuotias mies sai äkillisen sydänpysähdyksen syötyään liikaa lakritsia usean viikon ajan.

Lakritsiksi nimitetyt mustat makeiset sisältävät lakritsikasvin juuresta saatavaa glykyrritsiiniä, joka antaa niille tunnusmerkillisen väkevän imelän ominaismaun.

Glykyrritsiini ei kuitenkaan ole vaaratonta.

Glykyrritsiinin vaikutukset voivat ilmetä paitsi verenpaineen nousuna myös turvotuksena ja veren kaliumpitoisuuden laskuna.

Kalium on tärkeää elimistön toiminnalle, sillä se auttaa muun muassa säätelemään nestetasapainoa ja ylläpitämään lihasten, myös sydämen, normaalia toimintaa. Lakritsia sisältävät makeiset voivat siksi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja korkeaa verenpainetta, jotka pahimmissa tapauksessa voivat johtaa kuolemaan.

Mies kuoli nautittuaan liikaa lakritsia

Kuolema. Siihen päättyi 54-vuotiaan yhdysvaltalaismiehen lakritsinsyönti. Raportista, joka julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä selviää, että mies söi pussillisen lakritsia joka päivä kolmen viikon ajan. Runsas lakritsimäärä ja huono ruokavalio yhdessä aiheuttivat sen, että miehen elimistön kaliumtaso laski äkillisesti.

Syötyään lakritsipussillisen joka päivä kolme viikon ajan mies menetti äkkiä tajuntansa. Pian sen jälkeen hänen sydämensä pysähtyi. Hoidosta huolimatta hän menehtyi kolmen päivän kuluttua. Miehellä ei ollut kroonisia sairauksia tai aiempia kokemuksia hengenahdistuksesta tai rintakivuista.

Lakritsia tehdään lakritsikasvin juuresta

Lakritsikasvia viljellään muun muassa Lähi-idässä ja Aasiassa. Kasvin juuret kerätään kolmen vuoden kasvun jälkeen.

© Shutterstock

Miten paljon lakritsia saa syödä?

Se, miten pieni määrä lakritsia riittää nostamaan tuntuvasti verenpainetta, vaihtelee, mutta useimmilla jo 50 gramman päiväannos näkyy mittaustuloksissa ja voi aiheuttaa tuntemuksia, jotka liittyvät verenpaineen kohoamiseen.

Niitä ovat esimerkiksi päänsärky ja huimaus. Useimmat ihmiset kokevat olonsa parantuvan, kun he lopettavat liiallisen lakritsin syönnin.

Lakritsi nostaa verenpainetta

Glykyrritsiini voi liian suurina annoksina nautittuna estää stressiä säätelevää entsyymiä toimimasta.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Glykyrritsiinistä syntyy suolessa haitallista glykyrritsiinihappoa. Grammassa lakritsia on 2 milligrammaa glykyrritsiiniä.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Lisämunuaisten kuorikerroksessa glykyrritsiinihappo estää entsyymiä muuttamasta stressihormoni kortisolia kortisoniksi.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Kun entsyymi ei toimi, kortisolimäärä kasvaa ja elimistö joutuu stressitilaan, jossa verenpaine nousee normaalia korkeammaksi.