Naisten verenpaine nousee aiemmin kuin miesten

Tutkijat ovat paljastaneet naisten ja miesten välillä eron, joka voi olla ratkaiseva naisten terveydelle. Tutkimuksissa on nimittäin selvinnyt, että naisten verenpaine alkaa kohota jo varsin nuorena – ja uskomattoman nopeasti.

Tutkijat ovat paljastaneet naisten ja miesten välillä eron, joka voi olla ratkaiseva naisten terveydelle. Tutkimuksissa on nimittäin selvinnyt, että naisten verenpaine alkaa kohota jo varsin nuorena – ja uskomattoman nopeasti.

Miesten ja naisten biologia ovat monella tavalla erilaisia. Ja nyt tutkijat ovat havainneet vielä yhden eron, jolla voi olla suuri merkitys naisten terveydelle tulevaisuudessa.

Laajassa JAMA cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa yhdysvaltalaistutkijat toteavat, että naisilla verenpaine käyttäytyy eri tavalla kuin miehillä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 32 833 henkilön verenpainetta neljän vuosikymmenen ajan. Tuloksissa kävi selvästi ilmi, että naisilla verenpaine alkoi kohota jo noin 30-vuotiaana, mikä on miehiin verrattuna varsin varhainen ikä.

Eivätkä yllätykset loppuneet siihen.

Naisten verenpaine näyttää myös kohoavan paljon nopeammin kuin miesten ja jatkavan kohoamistaan samaan tahtiin koko elämän ajan.

Tiesitkö, että saat lahjaksi verenpainemittarin, kun tilaat Tieteen Kuvalehden?

Miesten ja naisten välinen ero ilmenee sekä systolisessa että diastolisessa verenpaineessa.

Normaali systolinen paine on 120 tai sen alle, ja normaali diastolinen on 80 tai sen alle. Toisin sanoen 120/80 on normaali verenpaine. Jos systolinen paine on 140 ja diastolinen 90, puhutaan korkeasta verenpaineesta.

Digital blodtryksmåler
©

Mitä ovat systolinen ja diastolinen verenpaine?

Verenpaine ilmoitetaan kahdella eri luvulla – systolisella (yläpaine) ja diastolisella (alapaine).

Systolinen verenpaine tarkoittaa suurinta mahdollista painetta verisuonessa, kun sydän supistuu. Normaali systolinen verenpaine on 120 tai vähemmän.

Diastolinen paine on verenpaine sydämen lepovaiheen aikana. Normaali diastolinen paine on 80 tai vähemmän.

Tutkijat eivät vielä ole saaneet selville tarkkaa syytä eri sukupuolten välisiin verenpaine-eroihin, mutta ilmeisesti asiaan vaikuttavat monet tekijät.

Naisilla on yleensä pienemmät verisuonet kuin miehillä, joten paine nousee helpommin. Lisäksi raskaus ja kuukautiskierron hormonaaliset vaihtelut nostavat tunnetusti hieman verenpainetta.

Olipa syy mikä tahansa,tutkijat toivovat, että jatkossa kiinnitetään huomiota nuorten naisten verenpaineeseen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa korkea verenpaine havaitaan ja sitä päästään hoitamaan, sitä pienempi on sydän- ja verisuonitautien riski. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat miljoonia kuolemia joka vuosi.

Korkea verenpaine lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

Korkea verenpaine on yksi tekijöistä, jotka lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, joihin kuuluvat muun muassa verisuonten kalkkeutuminen, rytmihäiriöt, sydänkohtaukset ja veritulpat.

Korkea verenpaine voi nimittäin tuhota verisuonen rakennetta, mikä voi esimerkiksi aiheuttaa sen, että verisuonten seinämiin kertyy rasvaa, joka estää veren virtausta.

Ajan mittaan siitä voi kehittyä veritulppa tai sydänkohtaus, koska sydän on joutunut pitkään kamppailemaan pumpatakseen elimistöön riittävästi hapekasta verta.

Miehet sairastuvat yleensä sydän- ja verisuonisairauksiin naisia nuorempina, mutta useimmiten naiset kuolevat niihin. Yli puolet eurooppalaisista naisista kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin, kun taas eurooppalaisten miesten kohdalla kuolleisuus on "vain" 42 prosenttia.

Hjerte slår - mRI-skanning

Sydän lyö noin 100 000 kertaa päivässä ja pumppaa hapekasta verta elimistöön. Sydämen tehtävä voi käydä liian raskaaksi, jos korkea verenpaine on tuhonnut verisuonia.

Korkeaa verenpainetta voi olla vaikea huomata

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joka viides ihminen kärsii korkeasta verenpaineesta. Monet heistä eivät kuitenkaan tiedä, että heidän verenpaineensa on koholla.

Syynä on se, että kohonnut verenpaine ei aina aiheuta minkäänlaisia oireita. Jotkut saavat päänsärkyä, joitakin pyörryttää hieman, ja joidenkin syke nousee äkillisesti.

Siksi säännöllinen verenpaineen mittaaminen voi olla hyvä keino pitää itsestään huolta. Verenpainetta voi mitata muun muassa digitaalisella verenpainemittarilla, jota on helppo käyttää itse kotona.

Kun nyt tilaat Tieteen Kuvalehden, saat lahjaksi verenpainemittarin.

Mittari mittaa verenpaineen tarkasti ja standardien mukaisesti. Mittariin voi asettaa kaksi eri käyttäjää, joiden arvoja seurataan. Muistitoiminnolla saat enemmän tietoa verenpaineestasi ja terveydestäsi.

Ole perillä verenpaineestasi: Tilaa Tieteen Kuvalehti, saat verenpainemittarin