Kauhuleffaveritulppa

Kauhuleffa voi tappaa

Kauhufilmisesonki ajoittuu syksyyn ja talveen. Kaikkien kannattaa kuitenkin varoa, sillä uuden tutkimuksen mukaan kuvitteelliset pelot kasvattavat veritulppariskiä.

tiistai 30. lokakuuta 2018 teksti Rikke Jeppesen ja Gorm Palmgren

Vaikka istuisit turvallisesti elokuvateatterissa, kauhufilmi voi pelottaa niin perinpohjaisesti, että joudut hengenvaaraan.

Tutkimuksen mukaan karmaiseva kauhuelokuva lisää veritulppariskiä jopa 19 prosenttia.

Alankomaalainen lääkäri Frits Rosendaal laittoi kokeessa 24 henkilöä katsomaan elokuvan Riivattu, jossa paholaisen kaltaiset olennot valtaavat nuoren pojan ruumiin ja saavat tämän käymään omien vanhempiensa kimppuun.

Filmin päätyttyä Rosendaal otti koehenkilöiltä verikokeita, joista ilmeni, että elokuva oli kasvattanut huomattavasti heidän riskiään saada veritulppa.

Lisäproteiinit tukevoittavat verta

Elokuvan aikana hyytymistekijä VII -nimisen proteiinin määrä koehenkilöiden veressä kasvoi. Hyytymistekijän tehtävänä on estää ihmistä vuotamasta kuiviin, jos hän saa haavan.

Jos veressä kulkeva hyytymistekijä havaitsee reiän suonen seinämässä, se käynnistää ketjureaktion, jonka seurauksena proteiinit muodostavat tukkeen reikään.

Katso Riivattu-elokuvan traileri – jos uskallat:

Ihmisen aivot eivät kuitenkaan osaa aina erottaa todellista vaaraa ja elokuvan tehokeinoja. Niinpä aivot varmuuden vuoksi lisäsivät hyytymistekijää vereen.

Suotta veressä kiertäessään hyytymistekijä voi aiheuttaa tukoksen verisuoneen, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa hengenvaaralliseen veritulppaan.

Tutki kehoa sisältä päin

Lue Tieteen Kuvalehdestä, miten erilaiset aistit, sähköimpulssit ja miljoonat verisolut työskentelevät koko ajan pitääkseen sinut hengissä.

Juuri nyt saat:

  • 2 Tieteen Kuvalehden numeroa.
  • Älykkään verenpainemittarin, jossa on digitaalinen muisti.
  • Digiliitteen ”Elimistön salat”

  • Lukuoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä.

Vain 7,90 euroa TÄSTÄ.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: