Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

sår på arm
© Shutterstock
Ihminen - Verenkierto

Haavan haalea muisto

Miten haava voi parantua käytännössä jäljettömiin?

Paranemisprosessi alkaa heti, kun kudos vaurioituu. Useimmat haavat kyllä umpeutuvat, jos ne eivät tulehdu pahoin. Tosin vain tietyt kudostyypit, esimerkiksi luu- ja maksakudos, ihon ylin kerros ja pienet hermot, voivat palautua ennalleen vammautumisen jälkeen. Vauriokohtaan muodostuu arpikudokseksi kutsuttua runsaasti tukikudosten yleisintä säiemäistä proteiinia, kollageenia, sisältävää sidekudosta. Arpikudoksella ei kuitenkaan ole kaikkia alkuperäisen kudoksen ominaisuuksia. Kun ihoon syntyy haava, haavan ympäristön verisuonet supistuvat ja jo vuotanut veri alkaa hyytyä. Kuivuneesta veriplasmasta, kudosnesteestä ja kuolleista soluista muodostuu nopeasti vauriokohtaa suojaava kuori, rupi. Koska haavasssa on usein haitallisia mikrobeja, elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu. Haavan parantuessa siihen syntyy ensiksi niin sanottua granulaatiokudosta, joka on paljon verisuonia sisältävää löyhää sidekudosta. Vähitellen arpikudos vahvistuu, tiivistyy ja vaalenee ja alkaa muistuttaa normaalia ihoa. Joskus arpikudosta voi tosin kasvaa jopa liikaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota