Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronautit vaivutetaan horrokseen

Uusissa kokeissa hiiret ja rotat on saatu vaivutettua horrokseen, vaikka ne eivät horrosta luonnostaan. Tutkijat uskovat, että sama voitaisiin tehdä astronauteille pitkillä avaruusmatkoilla.

Shutterstock

Astronauttien vaivuttaminen horrokseen pitkien avaruusmatkojen ajaksi ei ole tähän mennessä onnistunut kuin tieteistarinoissa, mutta nyt siinä onnistuminen on aiempaa hieman todennäköisempää.

Tsukuban yliopistossa Japanissa on onnistuttu vaivuttamaan hiiret ja rotat horrokseen, vaikka ne eivät luonnossa horrosta talvisin.

Monet nisäkkäät voivat alentaa ruumiinlämpöään kuukausiksi aikoina, jolloin ravintoa on tarjolla niukasti. Näin toimivat esimerkiksi karhut, siilit ja lepakot, mutta myös tietyt kädellislajit, kuten makit. Yhteistä lajeille on se, että niiden energiankulutus laskee minimiin, kun niiden ruumiinlämpö alenee ja syke harventuu.

Tutkijat vaivuttivat hiiret horrokseen

1 / 3
123

Uusi mullistava tutkimus osoittaa, että niin sanottujen Q-neuronien aktivointi aivoissa voi vaivuttaa hiiren horrosta muistuttavaan tilaan.

© University of Tsukuba

Japanilaistutkijat pääsivät koehiirillä samaan aktivoimalla aivoissa hypotalamuksessa sijaitsevia Q-neuroneja, jotka säätelevät useita elimistön perustoimintoja.

Lämpötila aleni kymmenen astetta

Hiirten ruumiinlämpö aleni kymmenen astetta, ja myös niiden syke ja hengitystiheys hidastuivat. Tila kesti 48 tuntia, eikä se aiheuttanut hiirille vahinkoa.

Luonnossa hiiret pystyvät vaipumaan joiksikin tunneiksi kevyeen horrokseen, joten koe toistettiin rotilla, jotka eivät koskaan horrosta. Sekin onnistui. Tulos viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että horrostila voidaan saada aikaan kaikilla nisäkkäillä - myös ihmisellä.

Horros pidentää ikää

Koe on lääketieteellisesti hyvin merkittävä. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hengitysvaikeuksista kärsiviä potilaista voitaisiin ehkä pelastaa alentamalla tilapäisesti elimistön hapentarvetta.

Myöhemmin olisi ehkä myös mahdollista vaivuttaa astronautit horrokseen pitkillä avaruusmatkoilla. Horroksesta olisi kolmenlaista hyötyä: astronautit välttyisivät ikävystymiseltä, elintarvikkeita ei tarvitsisi varastoida niin paljon, ja astronautit myös eläisivät pidempään, sillä horroksessa elimet eivät ikääntyisi normaaliin tahtiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota