Shutterstock

Vastakkain: Onko sähköhammasharja tavallista harjaa parempi?

Hyvä suuhygienia on ratkaisevan tärkeä reikien, ientulehduksen ja parodontiitin ehkäisyssä. Miten purukalusto pidetään parhaiten puhtaana?

Tutkijoiden epätietoisuus poistui sen jälkeen, kun vuonna 2019 julkaistiin laaja tutkimus – sähköhammasharja peittoaa perinteisen hammasharjan ja suojaa hampaita ja ikeniä tehokkaammin.

Yli 11 vuotta kestäneen tutkimuksen aikana ehdittiin vertailla perusteellisesti hammasharjatyyppien tehokkuutta toisiinsa.

Sähköhammasharjan käyttäjillä oli terveemmät ikenet, vähemmän reikiä ja vähemmän puuttuvia hampaita kuin niillä, jotka harjasivat hampaansa tavallisella harjalla.

Sähköhammasharjan etuna on se, että se pyörii ja poistaa bakteeripeitteitä eli plakkia tehokkaasti. Mitä vähemmän plakkia suussa on, sitä vähemmän hampaat reikiintyvät.

Tutkimus osoitti, että sähköhammasharjan käyttö vähensi reikiintymisriskiä 18 prosenttia verrattuna harjaukseen perinteisellä hammasharjalla.

1. Tehokas plakin poisto

Sähköhammasharjan pyörivä harjaspää poistaa plakkia tehokkaammin ja vähentää reikiintymisriskiä 18 prosenttia verrattuna harjaukseen tavallisella hammasharjalla.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hellää hoitoa ikenille

Sähköhammasharja on tehokkaampi ja vähentää ienten vetäytymistä ja hammaskaulojen paljastumisriskiä 22 prosenttia verrattuna perinteiseen hammasharjaan.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hampaat pysyvät suussa

Sähköhammasharjan käyttäjät ovat paremmin turvassa bakteereilta ja tulehduksilta, jotka voivat johtaa hampaiden menetykseen. Heillä on keskimäärin 0,36 hammasta enemmän kuin perinteisen harjan käyttäjillä.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Kaikki kykenevät harjaamaan

Sähköhammasharjaa on helppoa käyttää. Se pyörii automaattisesti niin, että lapset ja motoriikaltaan heikentyneetkin henkilöt pystyvät puhdistamaan hampaat kunnolla.

Shutterstock & Lotte Fredslund