Shutterstock

Vastakkain: Kumpi kohottaa enemmän kuntoa, juoksu vai pyöräily?

Aion treenata puoli tuntia päivässä ja haluan kohottaa kuntoani mahdollisimman nopeasti. Kannattaako minun valita juoksu vai pyöräily?

Jos aikaa treeniin on vain puoli tuntia ja tavoitteena on kohentaa kuntoa, juoksu on pyöräilyä tehokkaampaa.

Kunnolla viitataan keuhkojen ja veren kykyyn kuljettaa happea lihaksiin sekä lihasten kykyyn käyttää happea energian tuottamiseen.

Tutkimukset osoittavat, että juoksu kohottaa kuntoa hieman nopeammin kuin pyöräily, jos treeniin käytetty aika on sama. Syynä tähän on se, että juoksu aktivoi enemmän lihaksia ja polttaa tehokkaammin rasvaa.

Pyöräily on turvallista

Juoksussa treeniaika käytetään myös tehokkaasti hyväksi, koska koko ajan voi juosta kovaa vauhtia, kun taas pyöräilyssä osa ajasta kuluu liikennevaloissa tai kurveissa hidastaessa.

Toisaalta pyöräily on keholle turvallisempaa ja vähemmät loukkaantumiset merkitsevät vähemmän taukoja treenauksesta.

Tästä syystä asiantuntijat suosittelevat etenkin vasta-alkajille aluksi pyöräilyä. Se sopii silloinkin, jos painoindeksi on korkea tai on nivelongelmia.

1. Juoksu kuluttaa eniten energiaa

70-kiloinen henkilö, joka juoksee 30 minuuttia 10 km/h:n vauhdilla, kuluttaa enemmän energiaa kuin pyöräillessään 20 km/h.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Vastus kasvattaa lihaksia

Juoksu ei juuri kasvata lihasmassaa, kun taas pyöräily kasvattaa istuma- ja reisilihaksia pedaalien tarjoaman vastuksen vuoksi.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Iskut lujittavat luita

Juokseminen ehkäisee luuston haurastumista, koska siinä juoksija kannattelee omaa painoaan. Juoksijoilla 81 prosentilla luissa ei löydy haurastumisen merkkejä.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Vaivoja karttuu

Juoksijoille ilmaantuu 11 nivel- tai lihasvammaa jokaista 1 000:ta juoksutuntia kohti eli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin pyöräilijöille.

Shutterstock & Lotte Fredslund