Värisokeus

5 animaatiota: Tällaisena värisokea näkee maailman

Normaalisti värejä aistivien voi olla vaikeaa ymmärtää, millaiselta maailma näyttää värisokeasta. Nyt asiaa on helpotettu kuvin.

Tomaatit, chili ja mansikat. Useimpien silmät havaitsevat punaiset läiskät helposti vihreiden lehtien keskeltä. Kahdeksalle prosentille miehistä ja 0,5 prosentille naisista se on kuitenkin erittäin vaikeaa.

He kärsivät värinäön puutteesta, joka johtuu usein perinnöllisestä ja synnynnäisestä virheestä silmän verkkokalvon näköpigmentissä.

Kromosomit tekevät värisokeaksi

Näköpigmenttiä on verkkokalvon tapeissa eli värinäölle tärkeissä aistinsoluissa. Pigmenttiä on kolmea tyyppiä, joista kukin reagoi yhteen kolmesta perusväristä: sinisestä, punaisesta ja vihreästä. Henkilöillä, joilla on normaali värinäkö, tappisolut toimivat virheettömästi.

Värisokeilla usein vain yksi tappisolutyyppi toimii heikosti, ja siksi väriä voi olla vaikeaa erottaa, kun se sekoittuu muihin väreihin.

Syy siihen, että värinäön häiriöitä esiintyy etenkin miehillä, on se, että näköpigmenttigeenit sijaitsevat X-kromosomissa. Naisilla on niitä kaksi, joten jos toisessa kromosomissa on virhe, toinen voi paikata sen puutteita.

Koska miehillä on vain yksi X-kromosomi, he ovat paljon alttiimpia kärsimään kaikentyyppisistä värinäön häiriöistä.

Kuvat helpottavat ymmärtämistä

Normaalisti värit näkevien voi olla vaikeaa tajuta, miltä maailma näyttää silloin, jos värinäössä on puutteita.

Tästä syytä MVF Global -yritys on tehnyt animaatioita, jotka auttavat näkemään, miltä maailma näyttää värisokean silmin.

Värinäkö voi olla monella eri tavalla puutteellinen – alla näet viisi virhetyyppiä:

Protanopia

Punasokeudeksi kutsutussa häiriössä ihmisen on vaikeaa erottaa punaista väriä.

Protanomalia

Toisentyyppinen värinäön heikkous, jossa kyky aistia punaista ei ole kokonaan hävinnyt mutta se on melko heikko.

Tritanopia

Erittäin harvinainen häiriö, jossa siniset tappisolut puuttuvat, eikä ihminen pysty erottamaan sinivioletteja ja keltaisia sävyjä.

Deuteranomalia

Vihersokeus vaikeuttaa vihreiden värisävyjen aistimista.

Akromatopsia

Hyvin harvoin värinäkö puuttuu kokonaan. Kaikki kolme väripigmenttityyppiä toimivat virheellisesti, ja virhe heikentää näkökykyä ja aiheuttaa herkkyyttä valolle.