Shutterstock

Uusi virus voi huijata immuunijärjestelmää

Kahdesta tavallisesta taudinaiheuttajasta syntyy hybridivirus, joillaista ei ole ennen nähty.

Syksyn vaihtuminen vähitellen talveksi ei näy ainoastaan siinä, että luonnosta häviävät kirkkaat värit.

Kun kylmä vuodenaika alkaa, hengitystieinfektioihin sairastuvien määrä kasvaa.

Kaksi yleisintä liikkellä olevaa tartunnanaiheuttajaa ovat RS- ja influenssavirukset. Joka vuosi noin viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee sairaalahoitoa influenssaoireisiinsa. RS-virus puolestaan aiheuttaa eniten pienten lasten hengitystieinfektioita.

Virustartunta on jo sinänsä ikävä juttu, mutta taudista voi tulla todella vakava, kun saa molemmat virukset.

Tutkijat uskovat löytäneensä asialle pätevän selityksen.

Palmun muotoinen yhdistelmä

Nature Microbiologyn julkaisema artikkeli kertoo, kuinka kaksi hengitystieinfektiovirusta sulautuu toisiinsa niin, että syntyy hybridi eli yhdistelmä, joka pystyy kiertämään immuunijärjestelmän ja tarttumaan keuhkosoluihin.

Kuvatun kaltaista kahden eri virustyypin yhtymistä ei ole aiemmin nähty.

Tutkimuksessa tartutettiin tarkoituksellisesti ihmisen keuhkosoluihin kummankinlaisia viruksia. Tutkijat totesivat, että erilaiset virukset eivät alkaneet kilpailla, vaan ne yhtyivät – monille virustyypeille ominaisella tavalla.

Toisiinsa sulautuneista viruksista syntyi muodoltaan palmua muistuttava yhdistelmä, jonka varsi muodostui RS-viruksesta ja latva influenssaviruksesta.

Tällaista hybridivirusta ei ole koskaan ennen kuvattu. Pablo Murcia, tutkimusta johtava professori

”Tällaista hybridivirusta ei ole koskaan ennen kuvattu”, kertoi tutkimushanketta vetävä professori Pablo Murcia The Guardianin haastattelussa.

”Kyse on kahteen eri heimoon kuuluvien virusten perimän ja pintaproteiinien yhdistelmästä. On syntynyt aivan uudenlainen taudinaiheuttaja”, selittää Murcia.

Troijalaisen piirteitä

Kun erilaiset virukset olivat sulautuneet toisiinsa, kävi ilmi, että lopputulos oli hyvin tartuntakykyinen hybridivirus.

Yhdistelmä pystyi nimittäin tarttumaan soluihin influenssan vasta-aineista huolimatta. Normaalisti ne vahvistavat vastustuskykyä.

Hybridi hyödynsi RS-viruksen proteiineja tunkeutuessaan keuhkosoluihin. Tartuntaa ei estänyt se, että hybridiviruksen pinnan influenssaproteiineissa oli yhä kiinni vasta-aineita.

Pablo Murcia pitää uudenlaisen taudinaiheuttajan virusominaisuuksia ”troijalaisina”.

Sen lisäksi, että kahden viruksen yhdistelmä voi huijata immuunijärjestelmää, se kelpuuttaa isännikseen monenlaisia soluja. Kun influenssavirus tarttuu yleensä nenän, kurkun ja henkitorven soluihin, RS-virus suosii keuhkoputkien ja keuhkojen soluja.

Influenza - sådan smitter influenza
© James Gathany/CDC/Shutterstock & Lasse Lund-Andersen

Lue myös:

Tutkijat uskovat laboratoriossa tekemänsä havainnon selittävän sen, miksi kahden eri hengitystieinfektion aiheuttavan viruksen saaminen yhtä aikaa johtaa usein vakavaan tautiin, kuten keuhkokuumeeseen.

Seuraavaksi yritetään selvittää, onko muidenkin eri virustyyppien kuin RS- ja influenssavirusten mahdollista yhdistyä uudenlaisiksi hybridiviruksiksi.