Shutterstock

Uusi laihdutuslääke poistaa epäterveellistä rasvaa

Syö rasvaista ruokaa lihomatta. Tämä voi olla pian mahdollista. Tutkijat ovat löytäneet geenin, joka muuntaa epäterveellisen valkoisen rasvakudoksen terveellisemmäksi ruskeaksi rasvaksi.

Australialaistutkijat ovat löytäneet hiiren perimästä geenin, josta näyttää riippuvan, lihooko jyrsijä vai ei.

Ravinnon laadulla ei tunnu olevan vaikutusta. Havainnosta toivotaan apua kehiteltäessä laihdutusmenetelmää ylipainoisille ihmisille.

Ruskea rasva hoikistaa

Hiiren RCAN1-geeni säätelee niiden proteiinien tuotantoa, jotka määräävät niin sanotun valkoisen ja ruskean rasvakudoksen suhteen elimistössä.

Valkoinen rasvakudos kerää rasvaa, kun taas ruskea rasvakudos kuluttaa energiaa.

Yksi geeni määrää, miten paljon hiiressä on ruskeita ja valkoisia rasvasoluja ja miten hoikka se on. Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy ruskeita rasvasoluja ja oikealla valkoisia.

© Shutterstock

Kun australialaisen Flinders-yliopiston tutkijat testasivat hiiriä, joilla RCAN1-geenin toiminta oli estetty, ilmeni, että niiden valkoinen rasvakudos muuttui ruskeaksi.

Hiirten paino ei noussut, vaikka ne söivät hyvin rasvaista ruokaa.

Laiskatkin hiiret pysyivät hoikkina

Hiiret pysyivät hoikkina, vaikka niille syötettiin rasvaisia ruokia pitkiäkin aikoja. Koejaksot vaihtelivat kahdeksasta viikosta kuuteen kuukauteen.

Myöskään liikunnalla ei ollut vaikutusta. Ruskea rasva poltti ylimääräiset kalorit riippumatta siitä, oliko hiiri fyysisesti aktiivinen vai ei.

Tavoitteena laihdutuslääke ihmisille

Tutkijat yrittävät nyt selvittää, onko ihmisen vastaavalla geenillä sama vaikutus.

Myös ihmisillä on sekä valkoista että ruskeaa rasvakudosta. Vauvoilla ruskeaa rasvaa on paljon, mutta iän myötä sen määrä vähenee.

Tavoitteena on lääke, joka estää RCAN1:tä vastaavan geenin tuottamien proteiinien toiminnan. Itse geenin salpaaminen ei ole välttämättä tarpeellista.