Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi laihdutuslääke poistaa epäterveellistä rasvaa

Syö rasvaista ruokaa lihomatta. Tämä voi olla pian mahdollista. Tutkijat ovat löytäneet geenin, joka muuntaa epäterveellisen valkoisen rasvakudoksen terveellisemmäksi ruskeaksi rasvaksi.

Shutterstock

Australialaistutkijat ovat löytäneet hiiren perimästä geenin, josta näyttää riippuvan, lihooko jyrsijä vai ei.

Ravinnon laadulla ei tunnu olevan vaikutusta. Havainnosta toivotaan apua kehiteltäessä laihdutusmenetelmää ylipainoisille ihmisille.

Ruskea rasva hoikistaa

Hiiren RCAN1-geeni säätelee niiden proteiinien tuotantoa, jotka määräävät niin sanotun valkoisen ja ruskean rasvakudoksen suhteen elimistössä.

Valkoinen rasvakudos kerää rasvaa, kun taas ruskea rasvakudos kuluttaa energiaa.

Yksi geeni määrää, miten paljon hiiressä on ruskeita ja valkoisia rasvasoluja ja miten hoikka se on. Vasemmalla olevassa kuvassa näkyy ruskeita rasvasoluja ja oikealla valkoisia.

© Shutterstock

Kun australialaisen Flinders-yliopiston tutkijat testasivat hiiriä, joilla RCAN1-geenin toiminta oli estetty, ilmeni, että niiden valkoinen rasvakudos muuttui ruskeaksi.

Hiirten paino ei noussut, vaikka ne söivät hyvin rasvaista ruokaa.

Laiskatkin hiiret pysyivät hoikkina

Hiiret pysyivät hoikkina, vaikka niille syötettiin rasvaisia ruokia pitkiäkin aikoja. Koejaksot vaihtelivat kahdeksasta viikosta kuuteen kuukauteen.

Myöskään liikunnalla ei ollut vaikutusta. Ruskea rasva poltti ylimääräiset kalorit riippumatta siitä, oliko hiiri fyysisesti aktiivinen vai ei.

Tavoitteena laihdutuslääke ihmisille

Tutkijat yrittävät nyt selvittää, onko ihmisen vastaavalla geenillä sama vaikutus.

Myös ihmisillä on sekä valkoista että ruskeaa rasvakudosta. Vauvoilla ruskeaa rasvaa on paljon, mutta iän myötä sen määrä vähenee.

Tavoitteena on lääke, joka estää RCAN1:tä vastaavan geenin tuottamien proteiinien toiminnan. Itse geenin salpaaminen ei ole välttämättä tarpeellista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota