Uusi laastari lievittää maapähkinäallergiaa

Tutkijat ovat kehittäneet laastarin, joka voi ehkäistä maapähkinän aiheuttamat vaikeat allergiset reaktiot.

Koska laastari ei ole kolikkoa suurempi, se ei herätä huomiota esimerkiksi käsivarressa.

© DBV Technologies

Suomessa maapähkinäallergiaa arvioidaan esiintyvän suurin piirtein saman verran kuin muuallakin maailmassa eli 1,0-1,3 prosenttia. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta maapähkinä voi aiheuttaa hengenvaarallisia allergiaoireita.

Tähän asti maapähkinäallergian aiheuttamia kohtauksia ei ole voitu ehkäistä millään lailla, mutta nyt DBV Technologies -yrityksessä on kehitetty sitä varten laastari.

Lapset sietävät 10-kertaisen annoksen

Laastari on juuri läpäissyt uusilta lääkeaineilta vaaditun hyväksymisprosessin toisen vaiheen, mikä merkitsee, että sitä on kokeiltu jo pienellä määrällä maapähkinälle allergisia ihmisiä.

Kasa allergialaastareita.

© DBV Technologies

Laastarikokeissa 83 prosenttia 6–11-vuotiaista lapsista pystyi syömään 1 gramman maapähkinää saamatta allergista reaktiota, kun he olivat käyttäneet laastaria 3 vuoden ajan.

Yksi gramma maapähkinää ei kuulosta kovin suurelta, mutta se on 10 kertaa niin paljon kuin koehenkilöt sietivät ennen kokeen alkamista.

Soveltuu myös muniin ja maitoon

Laastariin on ruiskutettu pieni määrä maapähkinän proteiinia.

Laastarin etuna on se, että maapähkinän allergeeni eli aine, joka aiheuttaa allergisen reaktion, ei joudu verenkiertoon mutta pääsee muuten kosketuksiin kantajan immuunijärjestelmän kanssa.

Laastarin tarkoituksena onkin siedättää immuunijärjestelmä maapähkinälle altistamalla se pienelle, tarkkaan harkitulle määrälle allergeenia.

Maapähkinälaastarin kehittänyt yritys aikoo valmistaa siedätyslaastareita myös muihin ruoka-allergioihin, esimerkiksi maito- ja kananmuna-allergiaan.