Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vasta-aine, hampaat, regeneraatio, kasvaa, hammas, hiiri

Tietty vasta-aine saa hampaat kasvamaan takaisin hiirillä ja freteillä (oikealla). Pian sitä testataan ihmisillä.

© Katsu Takahashi/Tokyo University
Ihminen - Elimistö

Uusi lääkeaine kasvatti hampaat takaisin

Uusi aine sai hampaat kasvamaan takaisin hiirillä. Jos se tehoaa myös ihmisiin, voimme jättää hyvästit tekohampaille.

Kun ihminen menettää hampaita aikuisena, on joko opittava tulemaan toimeen ilman niitä tai hankittava tilalle implantti tai hammasproteesi.

Nyt Kioton ja Fukuin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan hiirelle hampaita takaisin.

Vasta-aine stimuloi hampaan kasvua

Tutkijat saivat selville, että tietty vasta-aine saa USAG-1-geenin kiihdyttämään hampaiden kasvua hiirillä, joilla perinnöllinen geenivirhe estää kaikkien hampaiden kehittymisen.

Juuri se, että osalla ihmisistä on perinnöllisistä syistä liikaa hampaita, on saanut tutkijat yrittämään hampaiden kasvattamista uudestaan.

Elimet kehittyvät samalla tavalla

Kahden proteiinin ja viestiaineiden yhteispeli ohjaa sekä useiden elinten että hampaiden kasvua. Niitä ei voidakaan käyttää suoraan virheiden korjaamiseen, koska niillä voisi olla haittavaikutuksia koko kehossa.

Tutkijat suuntasivatkin siksi mielenkiintonsa USAG-1-geeniin, jonka vaikutus oli osoittautunut kohdistuvan vain hampaisiin.

Tehtyään kokeita useilla monoklonaalisilla vasta-aineilla – samoilla, joita käytetään myös esimerkiksi syövän hoidossa – tutkijat löysivät yhden aineen, joka ohjasi nimenomaan hampaiden kasvua.

Menetelmä on tehonnut toistaiseksi sekä hiiriin että fretteihin, joiden hampaat muistuttavat enemmän ihmisen hampaita kuin hiiren. Seuraavaksi ainetta aiotaan testata sioilla ja koirilla ja lopuksi ihmisillä.

Pitkällä aikavälillä havainto voi merkitä, että tekohampaat voivat käydä tarpeettomiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota