Uusi lääkeaine kasvatti hampaat takaisin

Uusi aine sai hampaat kasvamaan takaisin hiirillä. Jos se tehoaa myös ihmisiin, voimme jättää hyvästit tekohampaille.

vasta-aine, hampaat, regeneraatio, kasvaa, hammas, hiiri

Tietty vasta-aine saa hampaat kasvamaan takaisin hiirillä ja freteillä (oikealla). Pian sitä testataan ihmisillä.

© Katsu Takahashi/Tokyo University

Kun ihminen menettää hampaita aikuisena, on joko opittava tulemaan toimeen ilman niitä tai hankittava tilalle implantti tai hammasproteesi.

Nyt Kioton ja Fukuin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan hiirelle hampaita takaisin.

Vasta-aine stimuloi hampaan kasvua

Tutkijat saivat selville, että tietty vasta-aine saa USAG-1-geenin kiihdyttämään hampaiden kasvua hiirillä, joilla perinnöllinen geenivirhe estää kaikkien hampaiden kehittymisen.

Juuri se, että osalla ihmisistä on perinnöllisistä syistä liikaa hampaita, on saanut tutkijat yrittämään hampaiden kasvattamista uudestaan.

Elimet kehittyvät samalla tavalla

Kahden proteiinin ja viestiaineiden yhteispeli ohjaa sekä useiden elinten että hampaiden kasvua. Niitä ei voidakaan käyttää suoraan virheiden korjaamiseen, koska niillä voisi olla haittavaikutuksia koko kehossa.

Tutkijat suuntasivatkin siksi mielenkiintonsa USAG-1-geeniin, jonka vaikutus oli osoittautunut kohdistuvan vain hampaisiin.

Tehtyään kokeita useilla monoklonaalisilla vasta-aineilla – samoilla, joita käytetään myös esimerkiksi syövän hoidossa – tutkijat löysivät yhden aineen, joka ohjasi nimenomaan hampaiden kasvua.

Menetelmä on tehonnut toistaiseksi sekä hiiriin että fretteihin, joiden hampaat muistuttavat enemmän ihmisen hampaita kuin hiiren. Seuraavaksi ainetta aiotaan testata sioilla ja koirilla ja lopuksi ihmisillä.

Pitkällä aikavälillä havainto voi merkitä, että tekohampaat voivat käydä tarpeettomiksi.