Shutterstock
hiuspohja läheltä

Uusi keino kasvattaa hiukset takaisin

Karvatupessa piilee pieni ja tehokas avainpelaaja, joka ratkaisee hiuksen kasvun. Tutkijat toivovat, että havainto voi auttaa kehittämään uusia hoitoja hiustenlähtöön.

Jopa puolet miehistä ja neljäsosa naisista menettää osan hiuksistaan yli 50-vuotiaana.

Vaikka hiustenlähtö ei uhkaa henkeä eikä aiheuta kipuja, se voi vaikuttaa itsetuntoon ja elämän laatuun.

Tästä syystä tutkijat eri puolilla maailmaa ovat viime vuosien aikana paiskineet töitä selvittääkseen hiustenlähdön taustalla olevat biologiset mekanismit. Ja nyt kiinalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat ottaneet ison harppauksen eteenpäin.

Karvatupen soluista on löydetty pieni ja tähän asti huomiotta jäänyt hiusten kasvun avaintekijä ja siten myös mahdollinen hoito hiustenlähtöön: SCUBE3-viestimolekyyli.

Harmaantuminen on hoidettavissa

Aiemmin tutkijat olivat vakuuttuneita siitä, että hiusten harmaantuminen on aina peruuttamatonta. Uusi tutkimus kuitenkin paljastaa, että väri on kuin onkin mahdollista palauttaa ennalleen tietyillä elintapojen muutoksilla.

Pieni viestinviejä käynnistää prosessin

Alun perin tutkijat olivat etsimässä hoitoa miehillä ja naisilla esiintyvään kaljuuntumiseen, androgeneettiseen alopeciaan, joka johtuu herkkyydestä sukuhormoneille.

He loivat siksi laboratoriossa muuntogeensiä hiiriä, joiden karvatuppien pohjan solut toimivat hyperaktiivisesti. Tämä nopeutti karvojen kasvua ja auttoi tutkijoita selvittämään sen eri vaiheita.

Tuolloin he havaitsivat, miten SCUBE3-viestiaine, jota syntyy karvatupen soluissa luonnostaan, toimi eräänlaisena viestinviejänä ja kertoi ympärillä oleville kantasoluille, milloin niiden oli jakauduttava. Juuri kyseinen viesti käynnisti hiusten kasvuprosessin.

Karva tippuu viiden vuoden päästä

Hiiri lainakarvoissa

Kokeen seuraavassa vaiheessa tutkijat ruiskuttivat SCUBE3-viestiainetta suoraan hiirten ihoon, johon oli siirretty ihmisen päänahan karvatuppia. Tutkijat havaitsivat, että molekyyli kiihdytti karvankasvua merkittävästi sekä ihmisen karvatupissa että lähistöllä hiiren omissa karvatupissa.

Vaikka viestiainetta ei ole vielä testattu kliinisillä kokeilla eli ihmisillä, tutkijat uskovat, että tulos on lupaava merkki siitä, että SCUBE3-molekyyliä tai vastaavaa molekyyliä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää hiustenlähdön hoitoon.

"Tehokkaille hiustenlähtöhoidoille on suuri tarve. Ja luonnon oma aine, jota syntyy normaalisti juuri karvatupen soluissa, voi olla hyvä ehdokas hoitokeinoksi", toteaa lehdistötiedotteessa yksi tutkimuksen tekijöistä, Maksim Plikus Kalifornian yliopistosta.