Shutterstock

Uusi ehkäisykeino pysäyttää siittiöt matkalla

Kehitteillä oleva ehkäisymenetelmä perustuu muokattuun vasta-aineeseen. Se estää siittiöitä pääsemästä munasolun luo.

E-pillerin ja hormonikierukan kaltaiset suositut ja tehokkaat ehkäisyvälineet vaikuttavat naisen sukupuolihormonien tuotantoon, millä voi olla ikäviä sivuvaikutuksia, kuten painonnousua, mielialanvaihteluja ja jopa harvinaisia veritulppia.

Uusi naisille tarkoitettu ehkäisykeino tehoaa ilman hormoneja. Yhdysvaltalaisen Pohjois-Carolinan yliopiston mikrobiologit ovat luoneet erikoisen vasta-aineen, joka ehkäisee raskauden pysäyttämällä siittiöt, ennen kuin ne yrittävät hedelmöittää munasolun.

Kehitystyöhön on saatu innoitusta naisilla luonnostaan esiintyvästä sairaudesta, jossa immuunijärjestelmä tuottaa siittiöihin tarttuvaa ja niitä jarruttavaa vasta-ainetta. Tällöin siittiöiden on lähes mahdotonta päästä hedelmöittämään munasolu.

Kun sairaudesta kärsivien naisten vasta-ainetta oli analysoitu laboratoriossa, siitä alettiin kehittää vielä tehokkaampaa versiota. Vasta-aine muokattiin sellaiseksi, että se sitoutuu tehokkaasti vain tiettyyn siittiöiden pinnassa esiintyvään tekijään. Tätä ei esiinny muissa soluissa.

Ehkäisyä varten optimoitu vasta-aine tarttuu kahdeksan kertaa luonnollista tehokkaammin siittiöihin, ja laboratoriokokeissa se osoittautui hyvin toimivaksi. Seuraavaksi menetelmää aletaan testata ihmisillä.

Siittiöitä, vasta-aine, ehkäisy

Elektronimikroskooppi paljastaa, kuinka siittiöt paakkuuntuvat muokatun vasta-aineen ympärille.

© B. Shrestha et al.

Tehovasta-aine viedään emättimeen eräänlaisella ehkäisyrenkaalla, josta sitä vapautuu jatkuvasti samaan tapaan kuin hormonia kierukasta.

Toimintatavan ansiosta naisen on mahdollista tulla raskaaksi normaalisti heti sen jälkeen, kun rengas on poistettu. Hormoniehkäisyn tapauksessa hedelmällisyyden palautuminen ennalleen voi kestää kuukausia.