Shutterstock

Tutkijat: Tietty proteiini voi aiheuttaa aknen

Akne on yksi tavallisimmista - ja vähiten tunnetuista - ihotaudeista. Tutkijat saavat kuitenkin koko ajan uutta tietoa tulehtuvista näppylöistä, ja viimeksi taudin syyksi on epäilty yhtä proteiinia.

Sadat miljoonat ihmiset kärsivät aknesta, jolle ovat tunnusomaisia finnit, ihomadot ja punaiset kipeät näppylät kasvoissa ja muualla kehossa. Silti akne tunnetaan huonosti. Ei esimerkiksi tiedetä, miksi toiset kärsivät siitä ja toiset eivät.

Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ihotaudin syy voi piillä yhdessä proteiinissa – tai pikemminkin sen puutteessa.

Proteiini vaikuttaa ihon rasvaan

Tutkijoiden mukaan GATA6-proteiini vaikuttaa siihen, miten talirauhasen solut käyttäytyvät. Ne vaikuttavat esimerkiksi sitä, kuinka paljon talia muodostuu, sillä proteiini säätelee tehoa, joka mieshormoni testosteronilla on talirauhasissa.

Talirauhaset ovat karvatupessa olevia pieniä rauhasia. Ne tuottavat rasvapitoista eritettä eli talia, jonka tehtävänä on estää ihoa kuivumasta. Talirauhasia on kaikkialla ihossa, mutta eniten niitä on hiuspohjassa, kasvoissa, selän yläosassa ja rintakehän keskellä. Siksi aknesta kärsivillä näihin ruumiinosiin ilmaantuu usein näppylöitä.

Ei tiedetä, miksi joillakin yksilöillä esiintyy vähemmän GATA6-proteiinia, mutta tutkimuksen tekijät toivovat, että havainto voi johtaa lisätutkimuksiin ja uusiin aknen hoitomuotoihin.

Säyseä pöpö saa aikaan ihomatoja

Kuolleista ihosoluista, rasvasta ja bakteereista syntyvä myrkkykoktaili pakottaa immuunijärjestelmän muuttamaan karvatupet tulehduspesäkkeiksi.

© Henning dalhoff

Karvatuppi täyttyy kuolleista soluista

Ennen aknen puhkeamista ihosolut alkavat kasvaa ja jakautua tavallista nopeammin. Kun ne kuolevat, ne päätyvät hylkimisen seurauksena karvatupen suulle ihon pinnalle.

© Henning dalhoff

Kuolleista soluista ja rasvasta syntyy tulppa

Karvatupen talirauhaset erittävät jatkuvasti rasvaa. Kun poistuvaan rasvaan sekoittuu kuolleita soluja, voi syntyä tukos. Karvatupen aukon mennessä umpeen rasva ei enää pääse ulos.

© Henning dalhoff

Bakteerit kukoistavat talikertymässä

Ihon normaalikasvustoon kuuluva aknebakteeri, joka hajottaa talia, viihtyy hyvin tukkeutuneessa karvatupessa. Se lisääntyy rajusti ja muodostaa rasvan ympärille tiiviin yhteisön, biofilmin.

© Henning dalhoff

Verisolut alkavat tappaa bakteereja

Suuri bakteerimäärä ärsyttää kudosta ja aktivoi näin immuunijärjestelmän. Valkosolut syövät bakteereja. Ihosolut sen sijaan taistelevat bakteereja vastaan myrkyillä.

© Henning dalhoff

Tulehdus pullistaa bakteeripesäkkeen

Puolustusreaktioista seuraa karvatupen tulehdus. Vaikka karvatuppi on tukossa ja tulehtunut, rasvan eritys jatkuu. Talirauhanen ja sen tiehyt turpoavat, iho punoittaa ja syntyy märkänäppylä.