Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Tietty proteiini voi aiheuttaa aknen

Akne on yksi tavallisimmista - ja vähiten tunnetuista - ihotaudeista. Tutkijat saavat kuitenkin koko ajan uutta tietoa tulehtuvista näppylöistä, ja viimeksi taudin syyksi on epäilty yhtä proteiinia.

Shutterstock

Sadat miljoonat ihmiset kärsivät aknesta, jolle ovat tunnusomaisia finnit, ihomadot ja punaiset kipeät näppylät kasvoissa ja muualla kehossa. Silti akne tunnetaan huonosti. Ei esimerkiksi tiedetä, miksi toiset kärsivät siitä ja toiset eivät.

Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ihotaudin syy voi piillä yhdessä proteiinissa – tai pikemminkin sen puutteessa.

Proteiini vaikuttaa ihon rasvaan

Tutkijoiden mukaan GATA6-proteiini vaikuttaa siihen, miten talirauhasen solut käyttäytyvät. Ne vaikuttavat esimerkiksi sitä, kuinka paljon talia muodostuu, sillä proteiini säätelee tehoa, joka mieshormoni testosteronilla on talirauhasissa.

Talirauhaset ovat karvatupessa olevia pieniä rauhasia. Ne tuottavat rasvapitoista eritettä eli talia, jonka tehtävänä on estää ihoa kuivumasta. Talirauhasia on kaikkialla ihossa, mutta eniten niitä on hiuspohjassa, kasvoissa, selän yläosassa ja rintakehän keskellä. Siksi aknesta kärsivillä näihin ruumiinosiin ilmaantuu usein näppylöitä.

Ei tiedetä, miksi joillakin yksilöillä esiintyy vähemmän GATA6-proteiinia, mutta tutkimuksen tekijät toivovat, että havainto voi johtaa lisätutkimuksiin ja uusiin aknen hoitomuotoihin.

Säyseä pöpö saa aikaan ihomatoja

Kuolleista ihosoluista, rasvasta ja bakteereista syntyvä myrkkykoktaili pakottaa immuunijärjestelmän muuttamaan karvatupet tulehduspesäkkeiksi.

Lue myös:

Aivot

Päänsärkylääke muuttaa käyttäytymistä

2 minuuttia
Elimistö

Ihosi on täynnä hikeä, talia ja punkkeja

2 minuuttia
Verenkierto

Tutkijat: Harmaat hiukset VOIVATKIN saada värinsä takaisin

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota