Shutterstock
Damp fra næsen

Tutkijat huolissaan lasten ja nuorten nikotiinitrendistä

Laittomat karkin näköiset ja makuiset sähkötupakat leviävät lasten ja nuorten parissa eri puolilla maailmaa. Asiantuntijat varoittavat aineiden voivan vaurioittaa aivoja pysyvästi.

Makeat vesimelonin, mustikan ja persikan maut ja kirkkaat värit vaikuttavat vastustamattoman houkuttelevilta.

Sosiaalisen median Tik Tok -alustalla leviää videoita, joissa käyttäjät testaavat laittomia, kertakäyttöisiä sähkötupakoita tai suoraan kannustavat niiden myyntiin ja ostamiseen.

Tutkijoiden mukaan eri puolilla maailmaa värikkäiden sähkötupakoiden käyttö on kasvussa jopa 12-vuotiaiden lasten ja nuorten parissa. Asiantuntijat varoittavat, että trendi voi aiheuttaa nuorten aivoille pysyviä vaurioita.

Parinkin viikon kokeilu riittää

Charlotta Holm Pisinger on Kööpenhaminan yliopiston professori ja Tanskan johtavia tupakkaan liittyvien terveyshaittojen asiantuntijoita.

Hän on seurannut nuorten tupakan käyttöä läheltä – ja hän on huolissaan.

"Se on ilman muuta äärimmäisen huolestuttavaa. Tiedämme, että nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine ja hyvin haitallista – etenkin nuorille ja heidän aivoilleen." Charlotta Holm Pisinger – Kööpenhaminan yliopiston tupakoinnin ehkäisyn professori

Hänen mukaansa se, mitä nuoret pitävät kenties harmittomana hupina, voi aiheuttaa vakavia, pitkäkestoisia haittoja.

Tupakkatutkimuksen perusteella nimittäin tiedetään, että jo parin viikon nikotiinikokeilu voi aiheuttaa nuorilla niin voimakasta riippuvuutta, että vierottautuminen on hyvin vaikeaa.

Vastaa yli kahta tupakka-askia

Kertakäyttöiset sähkötupakat ovat Charlotta Pisingerin mukaan huomattavasti vaarallisempia kuin mitä niiden värikkäästä ulkoasusta voisi päätellä.

Yksi sellainen riittää noin 400 henkäykseen, ja saatavana on kahta voimakkuutta: yksi versio sisältää kaksi prosenttia nikotiinia ja toinen viisi prosenttia.

Tällöin yksi versio vastaa nikotiinipitoisuudeltaan yhtä tupakka-askia ja toinen versio jopa yli kahta askia tavallista tupakkaa.

kertakäyttöisiä sähkötupakoita

Monet kertakäyttöiset sähkötupakat myydään värikkäissä pakkauksissa ja niistä on saatavana useita makuvaihtoehtoja.

© Wikimedia Commons

Tuotteissa on käytetty myös niin kutsuttua nikotiinisuolaa, jotka helpottaa niiden sisäänhengittämistä.

Näin nuoret saavat keuhkoihinsa nopeammin suurempia määriä nikotiinia, mikä lisää riippuvuuden riskiä entisestään.

Jättävät ikävät jälkensä aivoihin

Toinen merkittävä nikotiinin käytön seuraus nuorilla on sen aiheuttamat pitkäkestoiset haitat aivojen kehitykselle.

"Teini-iässä aivoissa on käynnissä valtava uudelleen järjestäytyminen, mikä tekee niistä äärettömän herkät tälläisille päihteille", Charlotta Pisinger toteaa.

Hänen mukaansa lukuisat eläinkokeet ja nuorten aivojen kerroskuvaukset ovat paljastaneet, miten nikotiini jättää pysyviä jälkiä, ja sen, miten nikotiini voi helpottaa riippuvuuden kehittymistä muihin päihteisiin, kuten kannabikseen, alkoholiin ja kokaiinin, kun aivot ovat jo tottuneet päihteen vaikutukseen.

"Nikotiini voi vaurioittaa aivoissa muodostuvia yhteyksiä, mikä voi ilmetä esimerkiksi oppimis- ja keskittymisvaikeuksina. Tiedämme myös, että se lisää myös ahdistuksen ja masennuksen riskiä", hän sanoo.