Shutterstock
Rande under oeje

Mistä tummat silmänaluset johtuvat?

Toisilla on aina tummat silmänaluset, toisilla taas niitä ei ole koskaan. Omat silmänaluseni tummuvat joskus. Mistähän syystä?

Silmänaluset näyttävät tummilta usein siksi, että niiden pienet verisuonet kuultavat sinisinä vaalean, ohuen ihon alta. Vaikutelma voi korostua, kun iho on hyvin kalpea tai ihonalaista rasvaa on erittäin vähän.

Kalpeus voi johtua esimerkiksi valvomisesta tai stressistä, mutta monilla pohjoismaalaisilla on perimän takia vaalea, ohut ja siksi läpikuultava iho.

Silmänympärysihon ja sen alla olevan rasvakudoksen ominaisuudet ovat paljolti perinnöllisiä, mutta niihin vaikuttavat myös elintavat, vanhenemisprosessit ja kehon rasvaprosentti.

Med og uden rande under oejnene

Jos kärsii tummista silmänalusista, apua voi olla vaikka siitä, että nukkuu tarpeeksi.

© Shutterstock

Sekä perimä että elintavat vaikuttavat silmänalusiin

Missä? Alaluomen alapuolella olevassa silmänympärysihossa, joka on monilla ohut ja läpikuultava.

Mitä? Tummalta näyttävä iho. Syynä on yleensä ihon alta sinisinä kuultavat verisuonet, mutta ihon voi tummentaa melaniinin liikatuotanto.

Miten? Tummien silmänalusten taustalla vaikuttavia tekijöitä ovat perimän lisäksi muun muassa ikä, terveys, stressi, ravitsemustila ja unenpuute.

Silmänalusten tummuuden voi selittää lisäksi periorbitaalinen hyperpigmentaatio, joka ilmenee ihossa paikallisena väriaineen liikatuotantona.

Ylimääräinen tumma pigmentti, melaniini, voi suojata ihosolujen dna:ta auringonsäteilyn haitoilta. Liikatuotanto voi näkyä muun muassa tummina läiskinä. Hankalissa tapauksissa hoitona käytetään esimerkiksi laserkäsittelyä.

Silmänalusten tummuminen on joidenkin lääkkeiden, kuten ehkäisytablettien, antibioottien ja antikoagulanttien, mahdollinen sivuvaikutus. Sille altistavat myös vajaaravitsemus, huonosti toimiva immuunijärjestelmä ja aineenvaihduntahäiriöt.