Shutterstock

Top 5: Mikä elin painaa eniten?

Tietääkseni maksa ja aivot painavat paljon. Onko ihmisellä niitä raskaampia elimiä? Mikä elin on siis kaikkein painavin?

1. Iho

vaalea_iho_etu
© Shutterstock

6 000 g

Ihon pinta-ala vaihtelee yksilöllisesti, mutta keskiarvo on 2 m2. Koska ihon kerrosten määrästä on eri käsityksiä, ihon painoa koskevat arviot ulottuvat 3 kilosta melkein 9 kiloon.

2. Maksa

1 600 g

Maksa on kehon biokemiallinen tehdas. Se muodostaa mm. proteiineja, jotka kuljettavat rasvaa ympäri kehoa, varastoivat rypälesokeria ja hajottavat kuona-aineita. Maksa muuttaa esim. myrkyllistä ammoniakkia ureaksi, joka poistuu virtsan mukana.

3. Aivot

© Shutterstock

1 400 g

Ajatteluelin on ihmisen rasvaisin osa. Veden osuus aivojen kokonaispainosta on 75 prosenttia. Jos vesi poistetaan, aivot koostuvat 60-prosenttisesti rasvasta ja 40-prosenttisesti proteiineista, hiilihydraateista ja suoloista.

4. Keuhkot

800 g

Keuhkojen tehtävä on hapettaa verta ja siirtää hiilidioksidia uloshengitysilmaan. Vasen keuhko on hieman oikeaa kapeampi, jotta sydämelle jää tilaa. Oikea keuhko on sen sijaan vasenta lyhyempi maksan sijainnin takia.

5. Sydän

© Claus Lunau

300 g

Rintaontelossa sijaitseva nyrkinkokoinen vahva elin pumppaa verta kudoksiin. Paino vaihtelee noin 230:stä 380 grammaan. Miehillä on yleensä painavampi sydän kuin naisilla. Sydämen osuus ruumiinpainosta on noin 0,45 prosenttia.