Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

kananlihalla vesi

Miksi iho on kananlihalla?

Kun palelee, pelkää tai nauttii, karvat voivat nousta pystyyn niin, että ihossa näyttää olevan nystyjä. Onko ihon kananlihalle menemisestä hyötyä?

Shutterstock

Kun iho on kananlihalla, siihen kohoaa pieniä kovia nystyjä useimmiten käsivarsissa ja säärissä. Nimitys johtuu siitä, että iho näyttää kynityn kanan kaltaiselta.

Ilmiön saavat aikaan karvatuppia ympäröivät lihakset, jotka kohottavat karvoja ja niiden ympärillä olevaa ihoa. Jokainen tuppi vaihtaa asentoa tavallaan makaavasta eli vaakasuorasta melkein seisovaan eli pystysuoraan. Samalla karvat nousevat pystyyn.

Iho menee kananlihalle refleksireaktiona. Kyseessä on siis autonomisen hermoston toteuttama tahdosta riippumaton toiminto.

Samalla tavalla toimivat hengitys, verenpaineen säätely ja ruoansulatus. Vastakohta on somaattinen eli tahdonalainen hermosto, joka välittää aistimien viestejä ja ohjaa tietoisia toimintoja.

Pienet lihakset kohottavat karvoja

Karvatupen liittää ihoon lihas, joka supistuu esimerkiksi, kun palelee. Silloin iho menee kananlihalle.

Iho menee kananlihalle monenlaisissa tilanteissa, mutta laukaiseva tekijä on yleensä lämpö- tai tunnetila.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa 93 koehenkilöä kirjasi kuukauden ajan kaikki kerrat, jolloin iho meni kananlihalle. Kokonaismääräksi tuli 1 015 tapausta, ja niistä 60 prosenttia liittyi palelemiseen.

Karvojen nousemisesta pystyyn on hyötyä esimerkiksi kissoille ja koirille. Kun karvat kohoavat, turkista tulee pörröisempi. Ilma eristää, eikä tuuli pääse jäähdyttämään ihoa tavalliseen tapaan.

Karvoilla on siis merkitystä lämmönsäätelylle. Lähes karvoituksettomalla ihmisellä karvoilla ei ole enää tätä tehtävää.

Voimakkaat tunteet saavat ihon menemään kananlihalle, koska ihmisen edeltäjät käyttivät karvojaan myös pelotteluun. Kun karvat ovat pystyssä, yksilö vaikuttaa isommalta ja pelottavammalta. Esimerkiksi uhkaileva koira voi tekeytyä suuremmaksi pörhistämällä karvapeitettään.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota