Mistä lihaskramppi johtuu?

Joskus huippukuntoisilla jalkapallonpelaajillakin on niin pahoja kouristuksia jaloissa, että he eivät pysy pystyssä. Mikä panee lihakset kramppaamaan?

© Shutterstock

Lihaskouristus syntyy, kun lihas supistuu ja jumittuu jännittyneeseen tilaan. Tila on usein hyvin kivulias ja voi kestää muutamia sekunteja tai useita minuutteja.

Kouristusten perimmäistä syytä ei tunneta, mutta nykytiedon mukaan taustalla on häiriö lihasten ja aivojen tai lihasten ja hermoston välisessä viestinnässä.

Häiriö viestinnässä laukaisee krampin

Lihasten liikkeitä ohjaavat viestit kulkevat aivoista hermoja pitkin lihassoluihin. Jos viestinkulku häiriytyy, lihas voi krampata.

© Shutterstock

Aivot käskevät lihasta

Aivoista lähtee selkäytimen hermoja pitkin pohjelihakselle käsky rentoutua tai supistua. Hermot ovat myös yhteydessä lihaksen omiin aistielimiin, reseptoreihin.

© Shutterstock

Lihas antaa palautetta

Lihasreseptorit ovat säikeitä, jotka läpäisevät lihaksen ja viestittävät lihaksen tilasta ja muun muassa tarpeesta rentoutua.

© Shutterstock

Viestintä häiriytyy

Jos lihasta on jännitetty liikaa ja elimistössä on nestevajausta, lihasta rentouttavat viestit voivat heikentyä. Silloin lihas jää jännittyneeseen tilaan.

Kun lihas kramppaa, paras hoito lihaksen venyttely ja hieronta. Näin lihas pakotetaan rentoutumaan. Myös kramppikohdan viilentäminen jääpussilla voi lievittää kipuja.

Veden ja suolan puute altistaa krampeille

Lihaskouristusten riskiä lisää moni tekijä. Iän karttuessa lihakset kramppaavat yhä useammin. Myös nestevajaus ja huono kunto altistavat krampeille.

Myös nuori hyväkuntoinen urheilija voi saada kramppeja lihaksiinsa, kun niitä rasitetaan liikaa. Näin käy varsinkin silloin, kun elimistö menettää hikoilun mukana nestettä ja suoloja.

Suola sisältää natriumia, jota on myös niissä aineissa, jotka ohjaavat lihassolujen toimintaa.

Paras tapa minimoida lihaskramppien riski on pitää huolta nestetasapainosta ja antaa lihasten levätä kunnolla rasitusten välillä.