Unsplash / David Billings

Tämän vuoksi hiuksesi kasvavat kesällä nopeammin

Kesällä hiukset harvenevat, mutta jäljellä olevat hiukset saavat lisää ravintoa ja kasvavat nopeasti.

Yleisen käsityksen mukaan kesä antaa vauhtia hiustenkasvulle. Uskomuksessa onkin vinha perä.

Lämpö ja auringonvalo luovat hiuksille suotuisat kasvuolosuhteet, ja tukka todella kasvaa kesällä hieman ripeämmin kuin kylminä ja harmaina talvipäivinä.

Kiinalaiset tutkijat mittasivat vuonna 2014, että kesällä ihmisen hiukset kasvavat keskimäärin 0,4 millimetriä vuorokaudessa. Talvella kasvunopeus oli 0,375 millimetriä päivässä.

Karvatupet laiskistuvat

Yksi selitys kesäiseen kasvupyrähdykseen voi olla karvatuppien määrä. Maaliskuussa noin 90 päänahan karvatupista on aktiivisia. Syksyä kohti mentäessä osuus pienenee.

Muiden karvapeitteisten eläinten tavoin ihmisen karva harvenee, kun sää lämpenee.

Kiihtynyt verenkierto ja kilpailun puute antavat karvoille vauhtia

Hiusten keratiinin tuotanto kiihtyy kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ja ravinteita on jakamassa vähemmän hiuksia kuin talvella.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kun kesän lämpö saa verisuonet laajenemaan, päänahkaan ja muualle ihoon virtaa tavallista enemmän verta.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Kiihtynyt verenkierto tuo päänahkaan lisää happea ja ravinteita. Kun hiuksia vielä on vähemmän kuin talvella, jäljellä olevien hiusten olot paranevat.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Lisääntynyt hapen ja ravinteiden määrä saa karvatupen keratiinia tuottavat solut kasvamaan ja lisääntymään entistä ripeämmin. Keratiinista kasvaa hius.

Hiustenlähtö on huipussaan elo–syyskuussa, jolloin ihmisen päästä irtoaa keskimäärin 60 hiusta päivässä. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin talvella.

Kun hiukset kesällä harvenevat, jäljelle jääville karvoille on tarjolla enemmän ravintoa, kuten sokereita, kivennäisaineita ja aminohappoja, mikä saa ne kasvamaan nopeammin.

Kesä ei kiihdytä karvankasvua vain päänahassa. Yhden tutkimuksen mukaan parrankasvu voi olla kesällä jopa 60 prosenttia nopeampaa kuin talvella.

Ihmiseltä lähtee hiuksia kesällä kaksi kertaa niin paljon kuin talvella. Jäljelle jääville hiuksille on yllin kyllin ravintoa, joten ne kasvavat nopeammin.

© Shutterstock