Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tämän vuoksi hiuksesi kasvavat kesällä nopeammin

Kesällä hiukset harvenevat, mutta jäljellä olevat hiukset saavat lisää ravintoa ja kasvavat nopeasti.

Unsplash / David Billings

Yleisen käsityksen mukaan kesä antaa vauhtia hiustenkasvulle. Uskomuksessa onkin vinha perä.

Lämpö ja auringonvalo luovat hiuksille suotuisat kasvuolosuhteet, ja tukka todella kasvaa kesällä hieman ripeämmin kuin kylminä ja harmaina talvipäivinä.

Kiinalaiset tutkijat mittasivat vuonna 2014, että kesällä ihmisen hiukset kasvavat keskimäärin 0,4 millimetriä vuorokaudessa. Talvella kasvunopeus oli 0,375 millimetriä päivässä.

Karvatupet laiskistuvat

Yksi selitys kesäiseen kasvupyrähdykseen voi olla karvatuppien määrä. Maaliskuussa noin 90 päänahan karvatupista on aktiivisia. Syksyä kohti mentäessä osuus pienenee.

Muiden karvapeitteisten eläinten tavoin ihmisen karva harvenee, kun sää lämpenee.

Kiihtynyt verenkierto ja kilpailun puute antavat karvoille vauhtia

Hiusten keratiinin tuotanto kiihtyy kesällä, kun on lämmintä ja valoisaa ja ravinteita on jakamassa vähemmän hiuksia kuin talvella.

Hiustenlähtö on huipussaan elo–syyskuussa, jolloin ihmisen päästä irtoaa keskimäärin 60 hiusta päivässä. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin talvella.

Kun hiukset kesällä harvenevat, jäljelle jääville karvoille on tarjolla enemmän ravintoa, kuten sokereita, kivennäisaineita ja aminohappoja, mikä saa ne kasvamaan nopeammin.

Kesä ei kiihdytä karvankasvua vain päänahassa. Yhden tutkimuksen mukaan parrankasvu voi olla kesällä jopa 60 prosenttia nopeampaa kuin talvella.

Ihmiseltä lähtee hiuksia kesällä kaksi kertaa niin paljon kuin talvella. Jäljelle jääville hiuksille on yllin kyllin ravintoa, joten ne kasvavat nopeammin.

© Shutterstock

Lue myös:

Elimistö

Kasvavatko nenä ja korvat koko elämän?

2 minuuttia
Elimistö

Uusi havainto: Unen puute vahingoittaa etenkin yhtä elintä

3 minuuttia
Elimistö

10 luuloa kesästä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota