Tämän vuoksi hiuksesi harmaantuvat

Hiusten harmaantuminen on luonnollinen osa ikääntymistä, mutta prosessin kulku on askarruttanut tutkijoita pitkään. Miksi jotkut meistä harmaantuvat muita aiemmin? Voiko harmaantumista lykätä jollain tavalla?

Harmaantuminen johtuu pääosin geeneistäsi, mutta voit itse lykätä harmaiden hiusten ilmaantumista päähäsi.

© Shutterstock

Katsot itseäsi peilistä ja huomaat äkkiä, että elinvoimaisten ja oman väristen hiustesi viereen on ilmestynyt yksi harmaa hius.

Harmaat hiukset kuuluvat ikääntymiseen, ja suuri osa ihmisistä harmaantuu vuosien mittaan.

Harmaantuminen on kuitenkin askarruttanut tutkijoita pitkään: Miksi joidenkuiden hiukset harmaantuvat aiemmin kuin toisten? Voiko harmaantumista vastaan taistella jollain tavalla?

Kantasolut kuolevat

Yleisesti ottaen harmaiden hiusten ilmaantuminen johtuu siitä, että elimistö ei enää tuota pigmenttiä.

Kantasolut tuottavat pigmenttiä ihon ylimmässä kerroksessa, jossa kehittyy melaniinia tuottavia soluja eli melanosyyttejä.

Melanosyytit kulkeutuvat hiustuppiin ja tuottavat pigmenttiä, joka antaa hiukselle värin.

Vuosien karttuessa kantasolut alkavat kuolla, ja hiuksien väri haalenee. Jokainen hius harmaantuu omaan tahtiinsa, joten muutama hius voi hyvin haaleta ennen muita.

Tupakointi harmaannuttaa

Harmaisiin hiuksiin liittyy monenlaisia uskomuksia, ja yksi niistä on se, että stressi nopeuttaa harmaantumista. Stressi voi todellakin kiihdyttää harmaiden hapsien ilmaantumista, sillä useissa hiirillä tehdyissä tutkimuksissaon osoitettu stressin ja harmaiden hiusten määrän välinen yhteys.

Samaa yhteyttä ei kuitenkaan ole voitu osoittaa ihmisillä. Usein kyse on siitä, että stressi aiheuttaa hiustenlähtöä, jolloin ihmisen jo olemassa olevat harmaat hiukset tulevat entistä selvemmin esiin.

On kuitenkin olemassa asia, jonka sinä itse _voit _tehdä, jotta harmaat hapset eivät ilmaantuisi ohimoillesi liian varhain. Vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti, että tupakointi lisää harmaiden hiusten määrää alle 30-vuotiailla.