Shutterstock

Tämä konsti voi ehkäistä lapsen likinäköisyyttä

Yhä useampi on nykyään likinäköinen, mutta eräs kaikkien saatavilla oleva apukeino voi vähentää lapsen riskiä likinäköisyyteen.

Viime vuosikymmenten aikana sekä lääkärit että vanhemmat ovat havainneet huolestuttavan kehityksen: yhä useampi lapsi joutuu siristelemään silmiään yrittäessään nähdä kauas tarkasti.

Likinäköisten lasten määrä on rajussa kasvussa – vieläpä siinä määrin, että Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että 30 vuoden päästä likinäköisiä on maailman väestöstä jo puolet.

Likinäköisyys aiheuttaa jo itsessään vaivaa, kun kauas ei näe ilman silmälaseja, mutta lisäksi se kasvattaa silmäsairauksien riskiä.

Kohonnut riski koskee niin glaukoomaa eli silmänpainetautia, kaihia kuin verkkokalvon irtoamistakin, joista kaikki voivat pahimmillaan johtaa näön merkittävään heikkenemiseen tai jopa sokeutumiseen.

Tästä syystä tutkijat ovat jo pitkään selvittäneet likinäköisyyden syitä. Onko jotain, mitä voisimme itse tehdä, jotta lapsista ei tulisi likinäköisiä?

Kyllä on.

Silmä voi kasvaa liian pitkäksi

Likinäköisyyden torjumisessa auttaa eräs kaikkien saatavilla oleva apukeino: päivänvalo.

Näin sanoo silmälääkäri Kristian Lundberg, joka on itse tutkinut lasten likinäköisyyden syitä.

”Varmuudella tiedetään, että vähäinen päivänvalo pahentaa lapsen likinäköisyyttä.” silmälääkäri Kristian Lundberg

”Varmuudella tiedetään, että vähäinen päivänvalo pahentaa lapsen likinäköisyyttä”, hän sanoo kansainvälisiin tutkimuksiin viitaten.

”Kääntäen se tarkoittaa sitä, että päivänvalolle altistuminen ja ulkona oleskelu vähentävät myopian eli likinäköisyyden riskiä ja vähentävät sen vakavuusastetta. Ulkona päivänvalossa oleskelu on siis likinäköisyyttä rajaava tekijä. Tutkijoilla on lukuisia teorioita sille, miksi näin on”, hän selittää.

Lundbergin mukaan vallitseva teoria on, että valo lisää dopamiinin eritystä, mikä rajoittaa silmän kasvua – hyvällä tavalla.

Vastasyntyneen silmä on lyhyt ja kaukonäköinen, mutta silmän pituus alkaa kasvaa lapsen kasvaessa, kunnes se on oikean pituinen normaalin näkökyvyn mahdollistamiseksi.

Likinäköisyys johtuu siitä, että silmä kasvaa liian pitkäksi.

Riski on olemassa vain lapsuusvuosina, jolloin silmän pituuskasvu tapahtuu. Aikuisen silmä ei kasva enää pituutta.

”Juuri tästä syystä likinäköisyyden ennaltaehkäisyssä keskitytään lapsiin”, Lundberg sanoo.

Porkkana ja silmälasit
© Shutterstock

Yhä useampi lapsi on likinäköinen

Valon ja näön välillä selvä yhteys

Likinäköisyyttä on tutkittu suurissa väestötason tutkimuksissa esimerkiksi Australiassa, Kiinassa, Taiwanissa ja Singaporessa.

Kristian Lundbergin mukaan tulokset kertovat selvästi auringonvalon tärkeydestä.

”Tutkimuksissa on osoitettu selvä yhteys lasten ulkona päivänvalossa viettämän ajan ja likinäköisyyden välillä”, hän sanoo ja viittaa erityisesti Kiinassa tehtyyn tutkimukseen. Kiinassa miltei 60 prosenttia 6–18-vuotiaista on likinäköisiä.

Kyseisessä tutkimuksessa seurattiin kahta lapsiryhmää kolmen vuoden ajan.

Ensimmäisen ryhmän lapset viettivät päivittäin ulkona aikaa 40 minuuttia toisen ryhmän lapsia enemmän – ja kävi ilmi, että kolmen vuoden jälkeen enemmän ulkoilleen ryhmän lapsilla likinäköisyyttä esiintyi 25 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vähemmän ulkoilleen ryhmän lapsilla.

Tulos viittaa siihen, että jo 40 minuutin päivittäinen ulkoilu voi vähentää likinäköisyyden riskiä merkittävästi.

Lundbergin mukaan myös perimä vaikuttaa likinäköisyyteen, sillä jos toinen tai molemmat vanhemmat ovat likinäköisiä, lapsen riski likinäköisyyteen kasvaa.

Lundberg sanoo, että perimänkin huomioiden päivänvalolla on yllättävän suuri rooli likinäköisyyden ehkäisyssä tai sen kehittymisessä.

”Ulkona päivänvalossa vietetty aika on paras mahdollinen keino vähentää likinäköisyyden riskiä”, hän sanoo.