Shutterstock
biotekniikka, koeputki, näytteet

Syväjäädytettyjen ihmisten herättäminen henkiin

Luin henkilöistä, jotka on pakastettu kuolemansa jälkeen, jotta heidät voitaisiin tulevaisuudessa herättää henkiin. Onko jutussa mitään perää?

Vuonna 1967 kuollut tohtori James Bedford oli ensimmäinen ihminen, joka pakastettiin siinä toivossa, että hänet voitaisiin sulattaa ja herättää henkiin sitten, kun edellytykset vaativasta tehtävästä suoriutumiseen olisivat olemassa. Bedford on yhä syväjäädytettynä ja pysyy arvatenkin vielä pitkään.

Valtaosa ihmisistä pitänee ajatusta pakastettujen ruumiiden henkiin herättämisestä vähintäänkin arveluttavana ja jopa luonnonvastaisena, mutta etenkin Yhdysvalloissa asiaan on suhtauduttu melko vapaamielisesti. Siellä ruumiiden pakastamisesta on tullut hyväksyttyä liiketoimintaa.

Kuoltuaan syväjäädytettyjen ihmisten henkiin herättämiseen vakavasti suhtautuvien tutkijoiden joukko ei ole kovin suuri, mutta menetelmiä kehitetään kaiken aikaa. Muun muassa nanotekniikan soveltamismahdollisuuksia selvitetään. Toiveena on kehittää niin pieniä robotteja, että ne pystyvät kulkemaan elimistössä korjaamassa syntyneitä soluvaurioita ja palauttamaan näin sen toimintakyvyn.

Näillä näkymin toimivia ratkaisuja saadaan odottaa vielä pitkään, vaikka nanotekniikassa on edistytty huomattavasti aivan viime aikoina. Monet syväjäädytetyistä henkilöistä ovat kuolleet sairauteen, johon ei ole ollut hoitokeinoa, tai onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

He ovat ennen kuolemaansa uskoneet, että lääketiede kehittyy niin paljon, että heidän sairauteensa tai vammoihinsa kehitetään tulevaisuudessa tehokkaita hoitokeinoja. He ovat olleet valmiita maksamaan suuria summia siitä, että heidät sulatetaan ja ”hoidetaan eloon” sitten, kun aika on kypsä.

Syväjäädyttämisratkaisuun päätyvillä ihmisillä täytyy olla vankkumaton usko tekniseen kehitykseen, sillä jo itse pakastusmenetelmä vahingoittaa elimistöä vielä kuoleman jälkeenkin. Jo pelkästään se seikka, että ihmisen solujen monimutkainen rakenne tekee niistä erittäin huonosti pakkasta kestäviä, puhuu syväjäädytystä vastaan. Vettä sisältävät solut vaurioituvat jäätyessään.