Shutterstock
mies ja kaljamaha

Syntyykö kaljamaha oluesta?

Isoa pyöreää mahaa kutsutaan kaljamahaksi, mutta ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että oluen sisältämä energia muuttuisi nimenomaan vatsanseudun rasvakudokseksi.

Vuonna 2009 Saksassa julkaistiin tutkimus, jossa oli seurattu 20 000 miehen ja naisen elämää kahdeksan vuoden ajan.

Siinä verrattiin muun muassa oluen kulutuksen, painon ja vyötärönympäryksen suhdetta. Tutkimuksen mukaan varsinkin miehillä, jotka joivat paljon olutta, oli kyllä usein iso maha, mutta syynä ei ollut olut vaan ylipäänsä liian suuri energiansaanti.

Rasvan paikka riippuu perimästä

Miehillä liikapaino ilmenee yleensäkin vatsanseudulla, kun taas naisilla ylimääräinen energia kertyy herkimmin lantioon, pakaroihin ja reisiin.

Se oli yksi syy siihen, että tutkijat eivät naisilla löytäneet yhteyttä kaljamahan ja oluenkulutuksen välillä. Toinen syys oli se, että naiset eivät juoneet paljon olutta.

Kaljamaha syntyy myös kakuista ja viinistä

Miehet voivat saada kaljamahan joko juomalla paljon olutta tai syömällä paljon kakkuja.

Mikään ei myöskään viittaa siihen, että oluesta saisi sen suuremman kaljamahan kuin samasta määrästä alkoholia viinin muodossa.

Oluessa on tosin noin viisi kertaa niin paljon hiilihydraatteja kuin lasilisessa punaviiniä, mutta ne sisältävät saman määrän alkoholia, mikä muodostaa suurimman osan annoksen kalorimäärästä.