Shutterstock
Sydänmyytit

6 myyttiä sydämestä

TOTTA VAI TARUA: Kiihtyykö sydämen syke, kun näet sen, johon olet ihastunut? Jos sydän pysähtyy, saako sähköisku sen taas sykkimään? Me kaivoimme esiin totuuden sydämeen liittyvistä uskomuksista.

1. Voit kuolla sydänsuruun

TOTTA: Sydämen särkyminen sai uuden merkityksen 1990-luvulla, kun japanilaiset lääkärit huomasivat, että sydänsurut saattoivat näkyä sydämen rakenteessa.

Sittemmin on saatu selville, että esimerkiksi surtaessa elämänkumppanin menetystä sydän voi oireilla ihan samaan tapaan kuin esimerkiksi sepelvaltimotaudissa.

Tutkijat puhuvat särkyneen sydämen oireyhtymästä. Siinä kivut aiheuttaa se, että elimistö reagoi henkisesti raskaaseen kokemukseen fyysisesti: se erittää verenkiertoon adrenaliinia ja noradrenaliinia.

Ne ovat stressihormoneja, jotka nostavat kehon taisteluvalmiutta tiukassa paikassa.

Stressireaktioihin kuuluvat sydämen sykkeen kiihtyminen ja verenkierron muutokset. Kun sydänlihaksen hapen- ja ravinnonsaannista huolehtivat suonet supistuvat, se voi tuntua rintakipuna. Tällöin sydän hieman laajenee ja menettää vähän pumppaustehoaan.

Särkyneen sydämen oireyhtymästä toivutaan yleensä jo viikossa. Se ei ole kuitenkaan aina ihan vaaraton, sillä sydäntautisilla se kasvattaa veritulppariskiä.

2. Viini on hyväksi sydämelle

© Shutterstock

TARUA: Punaviinin verenkiertoelimistöä hellivää vaikutusta liioitellaan, sillä punaviinistä on yhtä paljon haittaa sydämelle kuin muistakin alkoholijuomista.

Harhaluulo perustuu siihen, että usein punaviiniä juovat ranskalaiset sairastavat suhteellisen vähän vakavia sydän- ja verisuonitauteja, vaikka heidän ruokavalionsa ei muuten suojele niiltä.

Ilmiön selitykseksi on esitetty antioksidantti resveratrolia, jota on punaviinissä runsaasti. Sillä on arveltu olevan monia eri terveysvaikutuksia vanhenemisen hidastamisesta tulehdusten ja painonnousun hillitsemiseen.

Eläinkokeiden mukaan resveratroli voi ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja – mutta vain, jos annos vastaa satoja päivittäisiä punaviinilasillisia.

Alkoholin haitoilta välttyy, kun käyttää ravintolisinä myytäviä resveratrolivalmisteita, mutta toisaalta niiden tehosta ei ole takeita.

3. Rakastuneen sydän lyö nopeammin

TOTTA: Sekunnin viidesosa. Siinä ajassa ehdit rakastua korviasi myöten.

Rakkauden tunne valtaa ensimmäisenä korvien välin, sillä aivoissa tapahtuu ihastumisen hetkellä kemiallinen räjähdys.

Psyykkinen tila vaikuttaa vähitellen myös fyysiseen oloon, sillä pelkästään ihastuksen kohteen näkeminen voi vaikuttaa koko kehoon: jännitys tuntuu nipistelynä vatsanpohjassa ja sydämen pamppailuna.

Aivot viestivät muiden ruumiinosien kanssa hermostossa kulkevien sähköimpulssien avulla.

Ihastumisen jälkeen aivot lähettävät viestejä lisämunuaisille, jotka reagoivat nopeasti erittämällä verenkiertoon stressihormoneja, kuten adrenaliinia.

Adrenaliini saa sydämen tehostamaan toimintaansa kahdella tavalla: kiihdyttämällä sykettä ja voimistamalla pumppausta.

4. Urheilijalla on suuri sydän

© Wikimedia Commons

TOTTA: Kova fyysinen rääkki parantaa lihaskuntoa.

Kun sydänlihasta rasitetaan, se vahvistuu samalla tavalla kuin vaikkapa hauis.

Usein toistuva ja riittävästi kuormittava liikunta pakottaa verenkiertoelimistön kehittymään, sillä ilman sitä kudokset eivät saa tarpeeksi happea ja ravintoa ponnistelun – kuten urheilusuorituksen – aikana.

Monissa urheilulajeissa verenkiertoelimistöllä on suuri merkitys suorituskyvylle. Harjoittelulla urheilija voi tavoitella aina parempaa sydämen pumppaustehoa.

5. Sydän sykkii aina vasemmalla

Video

TARUA: Aika ajoin lääkärit kohtaavat potilaan, joka muistuttaa heitä siitä, että kaikki eivät ole sisuksiltaankaan kuin yhdestä puusta veistettyjä.

Esimerkiksi 22-vuotias nigerialaismies ehti kärsiä kuusi vuotta selittämättömistä kivuista, jotka paikantuivat keskivartalon vasemmalle puolelle.

Jos kivut olisivat tuntuneet oikealla puolella, olisi ollut hyvä syy epäillä niiden lähteeksi tulehtunutta umpilisäkettä.

Vasta sitten, kun mies pääsi röntgentutkimuksiin, paljastui, että kaikki hänen sisäelimensä olivat vastakkaisella puolella kuin valtaosalla ihmisistä.

Nigerialaisella, joka oli edustava esimerkki elinten peilikuvasijainnista (lääkärilatinaksi situs inversus), todettiin pitkittynyt umpilisäkkeen tulehdus.

Situs inversus ei ole sairaus. Noin joka 10 000. ihmisellä sisäelimet sijaitsevat vastakkaisella puolella kuin yleensä.

Toinen vaiva, joka liittyy sydämen sijaintiin, on Cantrellin pentalogia. Lapsi syntyy niin, että kylkiluut eivät suojaa hänen elimiään.

Videolla on kahdeksanvuotias tyttö, joka kärsii Cantrellin pentalogiasta. Hänen sydämensä suojana on vain ohut ihokerros.

6. Sähköisku saa pysähtyneen sydämen jälleen lyömään

TARUA: Sydämen käyntihäiriön hoitolaite defibrillaattori antaa lyhyen voimakkaan sähköiskun. Sen tarkoituksena on normalisoida sydämen oman tahdistimen, eteissolmukkeen, määräämä sykkimisrytmi.

Defibrillaattorilla voidaan hoitaa äkillistä sydämenpysähdystä, mutta sillä ei saada sydäntä lyömään, jos sydämen sähköinen toiminta on kokonaan lakannut.

Normaalitilanteessa eteissolmukkeen edellisen supistumiskerran jälkeen antama signaali saavuttaa ensin sydämen eteiset ja aiheuttaa niiden supistumisen. Kun eteiset ovat tyhjentyneet, on kammioiden vuoro supistua. Sitten kierto alkaa taas alusta.

Niissä tapauksissa, joissa defibrillaattorista voi olla apua, rytmi yritetään kääntää kohdalleen ikään kuin nollaamalla sydämen oma tahdistin. Jotkin rytmihäiriöt ovat kuitenkin liian vaikeita korjattaviksi.