GASTROLAB/SPL

Suolessa vilisee elämää

100 biljoonaa – niin monta bakteeria elää suolistossasi parastaikaa. Kömmi tutkimusmatkalle kahdeksanmetriseen elimeen, joka voi vaikuttaa niin ruokahaluusi kuin riskiisi sairastua diabetekseen tai syöpään.

Tulehdus: Mahahaavabakteerista Nobelin palkinto

Vuonna 1982 tutkijat Barry J. Marshall ja J. Robin Warren keksivät, että mahahaavan aiheuttaa Helicobacter pylori -bakteeri. Havainto mullisti mahahaavojen hoidon, ja vuonna 2005 tutkijat palkittiin työstään Nobelin lääketieteen palkinnolla.

P. HAWTIN, UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON/SPL

Haimaneste: Hormoni levittää syöpää

Kolekystokiniini-hormonia (CCK) syntyy suolistossa, ja normaalisti se säätelee sappinesteen ja ruoansulatusentsyymien tuotantoa haimassa. Hiirikokeet osoittavat, että hormonilla on myös merkittävä rooli haimasyövän leviämisessä.

DAVID PARKER/SPL

Kuljetus: Ohutsuoli syöttää vereen ravinteita

Ohutsuoleen toimittaa verta kokonainen verisuoniverkosto. Ohutsuolen sisäpuolta peittävät limakalvo ja nukkalisäkkeet, villukset. Nukkalisäkkeiden välityksellä sulanut ravinto siirtyy vereen, joka kuljettaa ravinteita ympäri kehoa.

SUSUMU NISHINAGA/SPL

RoboGut: Nieltävä robotti valvoo suolistoa

Sveitsiläistutkijat ovat kehittäneet gelatiinista valmistetun robotin, joka taipuu altistuessaan nesteelle tai ilmalle. Tällaista biohajoavaa robottisormea voidaan käyttää suolistossa niin kirurgisiin toimenpiteisiin kuin lääkkeen annosteluunkin.

Jun Shintake et al./NCCR

Mahatauti: E. coli voi auttaa tai tappaa

Escherichia coli eli kolibakteeri on yleisesti ihmisen suolistossa esiintyvä bakteerityyppi. Se ehkäisee tauteja aiheuttavien bakteerien toimintaa suolistossa, mutta jotkin sen muunnokset voivat aiheuttaa vaikeaa ripulia ja johtavat vuosittain yli kahden miljoonan ihmisen kuolemaan.

STEPHANIE SCHULLER/SPL

Veren vainuaja: Sähköinen pilleri torjuu mahasyöpää

MIT:n tutkijat ovat kehittäneet sähköisen pillerin, joka voi auttaa hoitamaan vuotavia mahahaavoja. Pilleri sisältää hyödyllisiä kolibakteereja, ja se voi viestittää valvontalaitteistolle, missä päin mahaa verenvuotoja esiintyy.

Lillie Paquette/MIT

Suolanimijä: Paksusuoli on kuin pesusieni

Paksusuoli on kuin iso rasvainen putki, joka toimii todellisuudessa kuin pesusieni ja imee ruokasulasta vettä ja suolaa. Paksusuolen aaltomaiset liikkeet kuljettavat ruokamassaa kohti peräsuolta.

GASTROLAB/SPL