Woman with riffel

Voimalajeissa miehet ottavat selvän voiton

Poikaystäväni väittää, että miehet ovat naisia parempia urheilussa. Pitääkö se paikkansa?

Miehet ovat yleensä fyysisesti voimakkaampia kuin naiset, mikä ilmenee selvästi parempina tuloksina räjähtävää voimaa vaativissa urheilulajeissa. Esimerkiksi miesten moukarinheittoennätys 7,257 kiloa painavalla moukarilla on 86,74 metriä, kun naisten ennätys on 79,42 metriä, vaikka moukari painaa vain neljä kiloa.

Suoraan vertailukelpoisissa urheilulajeissa miehet pärjäävät selvästi paremmin voimaa vaativissa lajeissa, kuten painonnostossa, jossa miehet nostavat enimmillään 165 kiloa ja naiset 128 kiloa. Miesten tulos on peräti 29 prosenttia parempi. Ero on pienempi lajeissa, joissa vaaditaan lihasvoiman lisäksi muita taitoja. Naiset voivat kuroa etumatkaa umpeen muun muassa keveydellään. Esimerkiksi 100 metrin juoksussa ero nopeimpien miesten ja naisten välillä on enää yhdeksän prosenttia.

Miehet vievät niukan voiton myös kestävyyttä vaativissa lajeissa, kuten pitkän matkan juoksussa, vaikka jotkut tutkijat uskovat, että naisilla saattaa olla etua kehonsa suuremmasta rasvapitoisuudesta, joka tarjoaa lisäenergiaa.

Vuotuisessa 217 kilometrin mittaisessa Badwater Ultramarathonissa, joka juostaan Kuolemanlaaksossa Kaliforniassa, miehet ja naiset kilpailevat samassa sarjassa. Vuosina 2002 ja 2003 kilpailun voitti Pamela Reed. Vuonna 2002 hän teki jopa reittiennätyksen ja saapui maaliin 4 tuntia ja 42 minuuttia ennen toiseksi sijoittunutta miestä.

Weightlifter

Hyvää keskittymiskykyä ja kehon hallintaa edellyttävissä lajeissa naisten ja miesten tuloksia on usein hankala vertailla kilpailulajien erojen vuoksi.

Esimerkiksi ammunnassa miehet ja naiset ampuvat eri määrän laukauksia. Sukupuolten välinen ero prosentteina on kuitenkin lähes olematon.

Naisten maailmanennätys 50 metrin kivääriammunnassa kolmesta asennosta on 99,0 prosenttia enimmäispisteistä, miesten ennätys taas on 98,8 prosenttia maksimista.