unique finger prints
Ihminen - Elimistö

Voiko eri ihmisillä olla samanlaiset sormenjäljet?

Mistä tiedetään, että jossakin ei ole kahta ihmistä, joilla on samanlaiset sormenpäät?

Sormenjälkikuvioiden yksilöllisyys on tunnettu tosiasia, eikä mikään viittaa siihen, että päivänvalon voisi nähdä kaksi ihmistä, joilla olisi aivan samanlaiset sormenpäät.

Identtisten kaksostenkin sormenjäljet ovat erilaisia

Käsitystä puoltaa tilastollinen todennäköisyys, sillä käytännössä on mahdotonta ottaa sormenjäljet kaikilta maailman yli seitsemältä miljardilta ihmiseltä ja verrata niitä erojen ja yhtäläisyyksien toteamiseksi. Sormenjälkitutkimuksia on käytetty hyväksi rikostutkinnassa jo toista sataa vuotta eikä missään ole tänä aikana syntynyt tilannetta, jossa tutkijat olisivat olleet kahden vaiheilla vaikkapa silloin, kun epäilyksenalaiset ovat identtisiä kaksosia.

Todennäköisyys: yksi tapaus 64 miljardista

Vuonna 1911 kuollut brittiläinen tilastotieteilijä ja antropologi Francis Galton kannatti sormenjälkien hyödyntämistä rikosten selvittämisessä, sillä hänen laskelmiensa mukaan erehtymisriski oli minimaalinen.

Galton laski, että kahdella ihmisellä voi teoriassa olla samanlaiset sormenjäljet yhdessä tapauksessa 64 miljardista. Ajan mittaan ajatuksesta, että ihmisellä on aina yksilölliset sormenjäljet, tuli yleispätevä totuus.

Sormenjälkitunnistus onnistuu kuitenkin luotettavasti vain silloin, kun sormenpään ihon kohoumista ja kuopista syntyvä kuvio on selvä. Parhaat kosketuksesta kertovat jäljet löydetään yleensä kovista, sileistä aineista, kuten lasista.

Sormenjäljissä on neljä peruskuviota

Kaari

Silmukka

Kaksoissilmukka

Kierre

Lue myös:

Poika käyttää käsidesiä
Elimistö

Tappaako käsidesi todellakin 99,9 prosenttia kaikista bakteereista?

2 minuuttia
Mavefedt på en kvinde
Elimistö

KAVERIN PUOLESTA KYSYN: Kuinka paljon rasva lihottaa?

1 minuuttia
Elimistö

Miksi jokaisella on omanlaisensa sormenjäljet?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!