Silmät toimivat kuin antennit
Monilla sokeilla ja valoa aistivilla eläimillä näyttäisi olevan silmien aihiot, jotka eivät jostakin syystä ole kehittyneet sen pidemmälle. Tämän oletetaan johtuvan siitä, että näköaistin ylläpitäminen vaatii paljon energiaa ja monet lajit ovat luopuneet siitä ”säästösyistä”.
Silmistä ei myöskään ole suurta hyötyä, jos aivot eivät ole tarpeeksi kehittyneet tulkitsemaan silmien välittämiä ärsykkeitä.
Ihmisen silmät muistuttavat tavallaan antenneja, sillä niistä ei ole mitään hyötyä ilman televisiota, joka voi muuttaa signaalit televisio-ohjelmiksi. Samalla tavoin vasta aivot muodostavat silmien välittämästä informaatiosta kuvan kaikkine väreineen ja yksityiskohtineen.
Ihminen käyttää miltei puolet aivokapasiteetistaan näköaistimusten käsittelyyn ja tulkitsemiseen. Tulkinta on ratkaiseva vaihe, sillä silmien aivoihin lähettämä kuva on ylösalaisin ja siinä on reikä keskellä.
Reikä johtuu siitä, että silmässä on näköhermon ja verkkokalvon yhtymäkohdassa niin sanottu sokea piste, jossa ei ole lainkaan aistinsoluja.
Tämän puutteellisen kuvan perusteella aivot päättävät, mitä ne uskovat näkevänsä, ja täyttävät sokean pisteen jättämän aukon sen mukaan. Samalla ne kääntävät kuvan oikein päin.
Näkö on hyvin henkilökohtainen aisti, koska aivot ohjaavat sitä ihmisen kokemusten ja mielenkiinnon pohjalta. Siksi jokainen näkee kaiken omalla tavallaan.