GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Säteily luo 3D-kuvan kehosta

Ihmisen elimistöä tutkitaan yhä edistyneemmillä kuvantamis­tekniikoilla, joilla esimerkiksi hermoradat ja verisuonet piirtyvät esiin yksityiskohtia myöten.

Kun Wilhelm Röntgen 1896 kuvasi vaimonsa kämmenen ja vihkisormuksen, kuvaus kesti 90 minuuttia. Nykyisin se hoituu sekunneissa. Tietokonetomografia eli TT-kuvaus tuottaa kerroksittaista kuvaa elimistöstä.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Kerroksista koottu - Kerroskuvaus tuo esiin keuhkojen sisukset.

Yksityiskohtainen TT-kuva terveistä keuhkoista. Kuva on muodostettu pyörivän röntgenputken avulla. Se kuvaa keuhkot ohuina kerroksina, jotta pienetkin yksityiskohdat saadaan esiin. Tietokone kokoaa kerrokset 3D-kuvaksi.

Siemens Healthcare GmbH

Mustaa ja valkoista - Kalsium erottaa luut muista kudoksista.

Kun röntgensäteet osuvat ihmisen kehoon, säteet läpäisevat luut, rasvakudoksen ja lihakset eri tavalla. Luut erottuvat röntgenkuvissa muista kudoksista, koska niiden kalsium ei ime röntgensäteitä juuri lainkaan.

Aivot väreissä - Valaistut vesimolekyylit tuovat hermot esiin.

Magneettimittaus kertoo esimolekyylien liikkeet kudoksessa. Veden liike voidaan muuntaa värikkäiksi kuviksi traktografiana tunnetun kuvantamistekniikan avulla. Tässä värit osoittavat vesimolekyylien kulun hermosäikeissä. Sininen tarkoittaa liikettä ylös ja alas, vihreä edestakaisin ja punainen ristiin rastiin.

GE Healthcare

Kädenjälki - Valoon ja ääneen perustuva kuvantaminen paljastaa verisuonten rakenteen.

Vasen kuva on valon ja ääniaaltojen avulla tuotettu raakakuva kaikista käden verisuonista. Menetelmä on nimeltään fotoakustinen tomografia. Oikealla olevassa kuvassa värit osoittavat verisuonten paksuuden. Menetelmä mahdollistaa verisuonten kalkkeutumisen havaitsemisen aiempaa varhemmin.

Yoshiaki Matsumoto

Sydämen syke - Magneettikuva paljastaa vaarallisen sydäntaudin.

MRI- eli magneettikuvauksessa tutkitaan kehoa magneettikentän ja sähkömagneettisen radiosäteilyn avulla. Magneettikuvassa näkyy sydämeen päin virtaava veri sinisenä ja vihreänä ja sydämestä pois virtaava punaisena. Mitä vaaleampi väri on, sitä nopeammin veri kiertää. Magneettikuvauksella voidaan havaita sydänsairaudet jo aikaisessa vaiheessa.

Arterys

Valoa nupissa - Radioaktiivinen merkkiaine paljastaa aivojen toiminnan.

PET-kuvauksessa aivojen toiminta tulee näkyväksi radioaktiivisen merkkiaineen avulla. PET-kuvassa punainen ja keltainen ilmaisevat vilkasta toimintaa. Sininen ja vihreä ovat vähäisen aktiviteetin merkkejä. Alueet, joihin jokin sairaus vaikuttaa, näkyvät kuvassa voimakkaan värisinä.

CENTRE JEAN PERRIN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY