Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Säteily luo 3D-kuvan kehosta

Ihmisen elimistöä tutkitaan yhä edistyneemmillä kuvantamis­tekniikoilla, joilla esimerkiksi hermoradat ja verisuonet piirtyvät esiin yksityiskohtia myöten.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Kun Wilhelm Röntgen 1896 kuvasi vaimonsa kämmenen ja vihkisormuksen, kuvaus kesti 90 minuuttia. Nykyisin se hoituu sekunneissa. Tietokonetomografia eli TT-kuvaus tuottaa kerroksittaista kuvaa elimistöstä.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Kerroksista koottu - Kerroskuvaus tuo esiin keuhkojen sisukset.

Yksityiskohtainen TT-kuva terveistä keuhkoista. Kuva on muodostettu pyörivän röntgenputken avulla. Se kuvaa keuhkot ohuina kerroksina, jotta pienetkin yksityiskohdat saadaan esiin. Tietokone kokoaa kerrokset 3D-kuvaksi.

Siemens Healthcare GmbH

Mustaa ja valkoista - Kalsium erottaa luut muista kudoksista.

Kun röntgensäteet osuvat ihmisen kehoon, säteet läpäisevat luut, rasvakudoksen ja lihakset eri tavalla. Luut erottuvat röntgenkuvissa muista kudoksista, koska niiden kalsium ei ime röntgensäteitä juuri lainkaan.

Aivot väreissä - Valaistut vesimolekyylit tuovat hermot esiin.

Magneettimittaus kertoo esimolekyylien liikkeet kudoksessa. Veden liike voidaan muuntaa värikkäiksi kuviksi traktografiana tunnetun kuvantamistekniikan avulla. Tässä värit osoittavat vesimolekyylien kulun hermosäikeissä. Sininen tarkoittaa liikettä ylös ja alas, vihreä edestakaisin ja punainen ristiin rastiin.

GE Healthcare

Kädenjälki - Valoon ja ääneen perustuva kuvantaminen paljastaa verisuonten rakenteen.

Vasen kuva on valon ja ääniaaltojen avulla tuotettu raakakuva kaikista käden verisuonista. Menetelmä on nimeltään fotoakustinen tomografia. Oikealla olevassa kuvassa värit osoittavat verisuonten paksuuden. Menetelmä mahdollistaa verisuonten kalkkeutumisen havaitsemisen aiempaa varhemmin.

Yoshiaki Matsumoto

Sydämen syke - Magneettikuva paljastaa vaarallisen sydäntaudin.

MRI- eli magneettikuvauksessa tutkitaan kehoa magneettikentän ja sähkömagneettisen radiosäteilyn avulla. Magneettikuvassa näkyy sydämeen päin virtaava veri sinisenä ja vihreänä ja sydämestä pois virtaava punaisena. Mitä vaaleampi väri on, sitä nopeammin veri kiertää. Magneettikuvauksella voidaan havaita sydänsairaudet jo aikaisessa vaiheessa.

Arterys

Valoa nupissa - Radioaktiivinen merkkiaine paljastaa aivojen toiminnan.

PET-kuvauksessa aivojen toiminta tulee näkyväksi radioaktiivisen merkkiaineen avulla. PET-kuvassa punainen ja keltainen ilmaisevat vilkasta toimintaa. Sininen ja vihreä ovat vähäisen aktiviteetin merkkejä. Alueet, joihin jokin sairaus vaikuttaa, näkyvät kuvassa voimakkaan värisinä.

CENTRE JEAN PERRIN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota