Shutterstock
Tyttö ruoka ranta

Saako heti syömisen jälkeen mennä uimaan?

Kun olin lapsi, minua kiellettiin menemästä veteen, kun olin syönyt. Miksi ruokailun jälkeen pitää odottaa? Vai onko neuvo pelkkää puppua?

Vanhemmat ovat turhaan varoittaneet lapsiaan menemästä veteen heti syömisen jälkeen.

Tähän käsitykseen päädyttiin Kansainvälisen hengenpelastusliiton vuonna 2013 tekemässä tieteellisen kirjallisuuden kokoomatutkimuksessa. Lääkäreiden mukaan ei ole saatu näyttöä siitä, että hukkumisriski kasvaa, kun menee uimaan maha täynnä. Samaan tulokseen tultiin Yhdysvaltojen Punaisen Ristin samankaltaisessa tutkimuksessa vuonna 2011.

Taustalla kaksi harhaluuloa

Sitkeähenkinen uskomus vaikuttaa perustuvan kahteen virheelliseen oletukseen ihmiskehon toiminnasta.

Toinen niistä koskee veren siirtymistä uidessa mahasta raajoihin sillä seurauksella, että ruoansulatus häiriintyy ja lihaskouristusten riski kasvaa. Toinen on juuri päinvastainen: syömisen jälkeen veri pakkautuu mahaan, verenkierto raajoissa huononee eikä voi uida normaalisti.

Vaikka fysiologisten tutkimusten mukaan mahan alueen verenkierto todellakin kiihtyy ruoansulatuksen vuoksi, muutos on niin pieni, ettei sillä ole käytännön merkitystä kehon toimintakyvylle esimerkiksi uintiliikkeiden suorittamisen osalta.

Vuonna 1910 julkaistussa Partiolaisten käsikirjassa kehotetaan välttämään uimista heti syömisen jälkeen.

Kirjan mukaan hukkumisriskin vuoksi on syytä pitää vähintään puolentoista tunnin ruoansulatustauko ja jokainen menee uimaan omalla vastuullaan.

Kolme turvallisuusohjetta

Maailman terveysjärjestö WHO on ottanut selvää tärkeimmistä hukkumiskuolemien syistä – eikä syömistä mainita luettelossa.

Lapsi ranta
© Shutterstock

1. Valvo lapsia

Suuri osa hukkuneista on 1–4-vuotiaita lapsia. Syynä on aikuisten huolimattomuus. WHO kannustaa parantamaan turvallisuutta myös suojarakenteilla.

Ranta aurinkolasit juoma
© Shutterstock

2. Älä ui, kun juot

Päihtyneenä ei kannata mennä veteen. WHO:n mukaan alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena otetaan riskejä, ei tajuta vaaroja eikä kyetä pelastamaan itseä ja muita.

Uimahalli lapsia
© Shutterstock

3. Hanki hyvä uimataito

Monet ovat uimataidottomia. Tilastot osoittavat, että kaikilla vesillä liikkujilla ei ole edes auttavaa uimataitoa. Pidetään tärkeänä, että koulut järjestävät riittävästi uimaopetusta.