Vaaleneeko rusketus kylvyssä?

Solarium kuulemma tuottaa erilaisen rusketuksen kuin auringonvalo. Mutta onko totta, että rusketus vaalenee, jos käy kylvyssä pian solariumin jälkeen?

Sunbathing

Rusketuksen saa aikaan melaniini-niminen väriaine, jota syntyy orvaskeden soluissa, kun ne altistuvat auringonvalon ultraviolettisäteilylle. Melaniinia muodostuu vain eläviin soluihin. Pesemällä saa ihosta irti vain kuollutta solukkoa, joten rusketus ei lähde kylpemällä.

On totta, että rusketusta on kahta tyyppiä. Niin sanotun nopean eli välittömän rusketuksen synnyttävät ultraviolettisäteilyn UVA-säteet, jotka saavat ihossa jo valmiina olevan melaniinin tummumaan.

Se tapahtuu nopeasti, usein rusketus näkyy jo 15 minuutin altistuksen jälkeen. Nopea rusketus on myös lyhytkestoinen: kun UVA-altistus loppuu, melaniini vaalenee 3–24 tunnin kuluessa.

Hitaan eli välillisen rusketuksen tuottavat UVB-säteet. Niiden vaikutuksesta ihosoluihin alkaa syntyä uusia melaniinijyväsiä, mutta siihen tarvitaan muutaman päivän toistuva säteilyaltistus. Jos altistus jatkuu, melaniinia syntyy noin kolmen viikon alan. Sen jälkeen melaniinia muodostuu yhtä paljon kuin sitä poistuu ihosta hilseilyn mukana. Kun säteilyaltistus loppuu, rusketus kuluu pois ihosolujen uusiutuessa 6–12 kuukaudessa.

Solariumissa saa nopean rusketuksen

Solariumin lamput tuottavat enimmäkseen UVA-säteilyä, joten suuri osa keinotekoisesti hankitusta päivetyksestä saattaa haalistua pian solariumissa käynnin jälkeen. Jos solariumin jälkeen käy suihkussa, saattaa ehkä vaikuttaa siltä, että rusketus huuhtoutuu pois, mutta siitä ei ole kyse.