© Photo by Cel Lisboa on Unsplash

Ruoka muuttuu kemialliseksi energiaksi

Miten ihmisen elimistö muuttaa ruuan sisältämiä aineita energiaksi?

Ravinto pilkkoutuu maha-suolikanavassa energianlähteiksi hiilihydraateiksi, proteiineiksi ja rasvoiksi sekä ulosteena poistuviksi aineiksi. Elintoimintoja ylläpitävät ravintoaineet imeytyvät suolistosta verenkiertoon ja leviävät elimistöön. Solut eivät voi käyttää ravintoaineita sellaisinaan energianlähteinä, koska näiden energiasisältö on liian suuri ja sen vapauttamisessa syntyisi liikaa lämpöä.

Siksi aerobisissa oloissa eli hapen läsnä ollessa solut saavat suurimman osan energiastaan soluhengitykseksi kutsutussa aineenvaihdunta-reaktiossa, joka tuottaa energiaa adenosiinitrifosfaattina eli ATP:nä.

Energia-aineenvaihdunta tapahtuu entsyymireaktioiden avulla solun sisällä.