Shutterstock
hampaat, hammasharja, 3D

Ravinnon vaikutus reikiintymiseen

Miksi hampaiden säännöllistä harjausta pidetään tärkeänä, kun ennen tultiin toimeen ilman?

Esivanhemmillammekin oli oma tapansa pitää huolta hampaistaan. Jo kivikaudelta on löydetty merkkejä siitä, että ihmiset kaivelivat hampaitaan puhtaaksi. Toisaalta hampaiden puhtaudesta huolehtiminen ei ollut niin tärkeää kuin nykypäivänä, sillä keräämällä, metsästämällä ja kalastamalla hankittu ruoka sisälsi niukasti sokeria.

Ruokavalio käsitti lihaa, kalaa, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä. Sokeria saatiin lähinnä marjoista ja hedelmistä, joissa sitä oli luonnostaan. Vaikka esihistoriallisiin luulöytöihin kuuluu virheettömiä hammaskalustoja, on muistettava, että myös ihmisen elinikä oli aiemmin huomattavasti lyhyempi.

Maanviljelyksen yleistyessä reikiintyminen lisääntyi, sillä paljon hiilihydraatteja sisältävä pääasiassa viljatuotteista koostuva ravinto takertuu hampaiden pintaan. Tämä tarjosi hampaita reikiinnyttäville bakteereille otolliset olosuhteet.

Esimerkiksi viikinkien hampaat olivat erittäin huonokuntoisia. Nykyisin hampaiden harjaus on tärkeämpää kuin koskaan, sillä ravinto sisältää runsaasti sokeria, päivittäin syödään useita aterioita ja elinikä on pitkä.