Shutterstock
Lapsella räkä nenästä

Nautit päivittäin kupillisen räkää

Joka päivä noin neljänneslitra räkää valuu nenäontelostasi ruokatorvea pitkin mahalaukkuusi. Ja se jos mikä on hieno juttu! Räkä nimittäin suodattaa kuin kärpäspaperi ja voitelee kuin öljy.

Tiedät varmaan tunteen: nopeaa niiskaisua seuraa lämmin tunne nielussa ja nielaisurefleksi.

Ja vaikka ajatus siitä, että nielemme joka päivä noin neljänneslitran räkää, ällöttää, siitä on käytännön hyötyä.

Räkä poistaa roskia

Räkä on nenän ja poskionteloiden limakalvojen tuottamaa eritettä, jolla on kaksi tarkoitusta: ensinnäkin se toimii elimistön kärpäspaperina, joka vangitsee hengitysilmasta ei-toivotut mikrohiukkaset, ja toiseksi se voitelee nenää niin, ettei se pääse kuivumaan.

Kärpäspaperimaisuus on osa nenän omaa puhdistusjärjestelmää – mukosiliaarista järjestelmää – jossa haitalliset hiukkaset, kuten bakteerit, tomu ja siitepöly jäävät räkään kiinni. Sen jälkeen nenän värekarvat alkavat siirtää likaantunutta eritemassaa taaksepäin kohti nielua, josta se nielaistaan mahaan.

Nenä ja poskiontelot tuottavat räkää, ja värekarvat siirtävät sitä kohti nielua ja ruokatorvea.

Mahalaukkuun päätyvä räkä on vaaratonta: mahahapot tekevät nopeasti selvän epäpuhtauksista ja bakteereista, ja suurin osa limasta imeytyy takaisin elimistöön.

Räkä toimii myös nenän voiteluaineena. Se koostuu vedestä, proteiineista ja suoloista ja tuo nenään ja nieluun kosteuttaa ja ravinteita, jotka estävät niitä kuivamasta.

Nenässä on monenväristä räkää

Jos vilustut, nenän rääntuotanto kiihtyy, ja sitä päätyy mahaankin puolesta litrasta litraan joka päivä.

Nuhakuumeessa nenän limakalvoille syntyy tulehdus, koska virukset tunkeutuvat limakalvon soluihin ja alkavat monistaa itseään niissä. Tulehdusreaktio on osa elimistön puolustautumisjärjestelmää, ja siinä verta ja nestettä kertyy limakalvoihin tavallista enemmän, minkä vuoksi räkää alkaa valua toden teolla.

Vilustuneen ihmisen räkä on yleensä vetistä ja väritöntä, mutta räkä voi olla muunkin väristä:

- KELLERTÄVÄ/VIHREÄ RÄKÄ: Merkki bakteeri-infektiosta. Väri on peräisin valkosolujen tuottamasta vihertävästä entsyymistä, jota tarvitaan tulehduksen nujertamiseen.

- RUSEHTAVA/PUNERTAVA RÄKÄ: Merkki nenän verisuonen puhkeamisesta. Niin käy helposti niistämisen aikana, eikä se yleensä ole vaarallista.

- TUMMA/HARMAA RÄKÄ: Merkki siitä, että ilmassa on paljon hiilihiukkasia tai pölyä. Ketjupolttajilla, palomiehillä ja kaivostyöntekijöillä tämän värinen räkä on melko tavallista ja jopa hyvä merkki: se osoittaa, että räkä toimii tarkoituksenmukaisesti ja vangitsee epäpuhtaudet ennen kuin ne ehtivät keuhkoihin.

Useimmilla on sormet räässä

Räkä, joka kuivettuu ja kovettuu nenään, on vastustamatonta: – let’s face it – kukapa meistä ei joskus kaivaisi nenäänsä.

Yhdysvaltalainen tutkimus todistaa, että 91 prosenttia ihmisistä kaivelee nenäänsä ja että nenänkaivelusta voi tulla jopa sairaus.

Pakonomaista nenän kaivamista kutsutaan rhinotilleksomaniaksi. Nimitys juontuu latinan sanoista ”rhino” (nenä), ”tillexis” (kaivaa) ja ”manía” (raivo), ja sitä esiintyy noin 1,5 prosentilla ihmisistä. Siitä kärsivät voivat käyttää nenänsä tonkimiseen 1–2 tuntia päivässä.

Niille, jotka menevät askeleen pidemmälle ja nielevät kuivaneet kokkareet saatuaan ne hyppysiinsä, voimme kertoa, että tutkijat vakuuttavat senkin olevan vaaratonta.

Itse asiassa monet tutkijat uskovat sen jopa vahvistavan immuunijärjestelmää, koska räkäpallot sisältävät bakteereita ja niiden nieleminen on hyvä tapa tutustuttaa immuunijärjestelmä niihin.

Hyvää ruokahalua vaan.

Räkä on limaa, mutta kaikki lima ei ole räkää

Nenän ja muiden kehon limakalvojen tuottama lima eroavat toisistaan. Tästä saat selityksen. Kuulet samalla, miksi nenäsi valuu kylmällä ilmalla:

Video