Mistä punastuminen johtuu?

Punastuminen oli tärkeä keino ilmaista tunteita ennen kuin ihmiselle kehittyi puhekyky. Näkyvä punastuminen aiheutuu ihon verisuonien laajentumisesta.

Rødme

Punastuminen ei ole ohjailtavissa

Punastumisessa ihon verisuonet laajentuvat. Punastumista ohjaa selkärangan sivuilla kulkeva sympaattinen hermorunko. Se on osa autonomista hermostoa, johon ei voi tietoisesti vaikuttaa.

Jotkut tutkijat uskovat, että punastuminen on jäänne ajalta ennen puhekyvyn syntyä, jolloin se oli keino ilmaista tunteita.

Näin ihminen punastuu:

? Jännitys, nolostuminen tai kiukku aktivoi autonomisen hermoston sympaattisen osan, joka säätelee verenkiertoelimiä, rauhasia, ruoansulatuskanavaa ja virtsaelimiä. Sympaattinen hermorunko kulkee selkäytimen molemmilla puolilla.

? Aivoista lähtenyt viesti kulkee sympaattisesta hermorungosta hermosäikeitä pitkin ihon verisuoniin.

? Kun verisuonet laajentuvat, niihin virtaa lisää verta, mikä näkyy ihon punertavan sävyn vahvistumisena kasvoissa ja joillakuilla myös kaulalla ja niskassa.

Punastuminen riippuu persoonallisuudesta

Jotkut ihmiset nolostuvat tai jännittävät herkemmin kuin toiset, koska ihmisten persoonallisuudet ovat erilaisia. Tämä näkyy aivoista. Tutustu viiteen persoonallisuustyyppiin lukemalla oheinen artikkeli: