Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rødme
Ihminen - Elimistö

Mistä punastuminen johtuu?

Punastuminen oli tärkeä keino ilmaista tunteita ennen kuin ihmiselle kehittyi puhekyky. Näkyvä punastuminen aiheutuu ihon verisuonien laajentumisesta.

Punastuminen ei ole ohjailtavissa

Punastumisessa ihon verisuonet laajentuvat. Punastumista ohjaa selkärangan sivuilla kulkeva sympaattinen hermorunko. Se on osa autonomista hermostoa, johon ei voi tietoisesti vaikuttaa.

Jotkut tutkijat uskovat, että punastuminen on jäänne ajalta ennen puhekyvyn syntyä, jolloin se oli keino ilmaista tunteita.

Näin ihminen punastuu:

? Jännitys, nolostuminen tai kiukku aktivoi autonomisen hermoston sympaattisen osan, joka säätelee verenkiertoelimiä, rauhasia, ruoansulatuskanavaa ja virtsaelimiä. Sympaattinen hermorunko kulkee selkäytimen molemmilla puolilla.

? Aivoista lähtenyt viesti kulkee sympaattisesta hermorungosta hermosäikeitä pitkin ihon verisuoniin.

? Kun verisuonet laajentuvat, niihin virtaa lisää verta, mikä näkyy ihon punertavan sävyn vahvistumisena kasvoissa ja joillakuilla myös kaulalla ja niskassa.

Punastuminen riippuu persoonallisuudesta

Jotkut ihmiset nolostuvat tai jännittävät herkemmin kuin toiset, koska ihmisten persoonallisuudet ovat erilaisia. Tämä näkyy aivoista. Tutustu viiteen persoonallisuustyyppiin lukemalla oheinen artikkeli:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota